piątek, 29 września 2017

placuszki ziemniaczane z sosem i mięsem



Placki ziemniaczane mogła bym jeść codziennie. Gdy byłam mała, lubiłam na słodko. Sypałam na nie dużo cukru, z biegiem czasu doszła kwaśna śmietana, no i oczywiście cukier :). Smaki i gusta zmieniają się jednak z biegiem czasu i placuszki na ostro  teraz królują w mojej kuchni.



PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM I MIĘSEM



Placki;

5 średnich ziemniaków
4 ząbki czosnku
1 jajko
sól do smaku
pieprz
4-5 łyżek mąki
olej do smażenia

Ziemniaki trzemy na tarce, wgniatamy czosnek, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sos;

1/2 kg. mięsa wołowego
około 1 litr wody
sól do smaku i pieprz, kminek cały, liść laurowy, ziele angielskie.
 Sos ciemny uniwersalny Łowicz.
 Papryka czerwona surowa.


1/2 kg. mięsa wołowego kroimy na kawałeczki, wrzucamy na gotującą się wodę i dusimy pod przykryciem w przyprawach. 

Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko aż papryka lekko zmięknie.
Na koniec wlewamy sos.  Zazwyczaj dodaję do mięsa więcej przypraw, jednak gotowy sos z tej firmy jest już wystarczająco doprawiony. 


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki z sosem, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na placuszki zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na placuszki zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam placków ziemniaczanych na słodko i nawet nie wiedziałam, ze tak się je... dopiero, kiedy podrosłam dowiedziałam się, że w niektórych miastach Polski to normalne ;) Placki ziemniaczane jadłam ze śmietaną na wytrawnie,ale rzadko, bo nie miał kto robić, ale i tak za nimi nie szalałam... Jednak raz na jakiś czas ma sie na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie placki :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności ☺ Ja bardzo lubię placki ziemniaczane po węgiersku. Taką wersję placków także lubię. Do startych ziemniaków często dodaję majeranek.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń