środa, 4 października 2017

Babeczki gwiazdeczki z budyniem i pigwą


Kto z nas nie lubi takich łakoci ? Babeczki można dowolnie dekorować. Używać do nich farszu na słono i słodko. Dzisiaj mam propozycję na masę budyniową z pigwą. Zapraszam i polecam.


BABECZKI Z BUDYNIEM I PIGWĄ





Składniki na ciasto wystarczą na cztery duże babeczki.

Foremki nabyłam w sklepie internetowym Skworcu.
Są silikonowe, co jest bardzo pomocne w pieczeniu i wyjmowaniu gotowego wypieku.

1 szklanka mąki pszennej
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny (125g.)

Na stolnicę przesiać mąkę oraz cukier puder, i posiekać z zimną margaryną. Pod koniec należy dać surowe żółtko. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, włożyć do woreczka i umieścić w lodówce na 1/2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykleić nim foremki. Dno nakłuć widelcem. Piec 7 minut w 150*

Masa budyniowa;

2 małe budynie waniliowe
4 łyżki cukru
litr mleka bez 1/2 szklanki

Budynie gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.

Dekorujemy owocami pigwy w syropie.
Nadaje on lekkiej kwaskowatości babeczkom, co się doskonale komponuje.

Smacznego.


20 komentarzy:

  1. Pięknie i smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze babeczki z bardzo apetycznym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam, ale bardzo chętnie zrobili zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja sie częstuję bo uwielbiam wszelkie babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję,muszą być pyszne! Pozdrawiam cieplutko Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  6. słodkie i kwaśne-fajne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne Gosiu!
    Pigwę w syropie uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dodatkiem pigwy nie jadłam jeszcze żadnego deseru. Chętnie spróbowałabym. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A może tak coś zamiast budyniu? Super sprawa, ale jednak za budyń przydałby się zamiennik:D

    OdpowiedzUsuń
  10. O jej ale śliczna! Do tego musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka ☺ Pięknie wygląda ta babeczka ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie i smakowicie się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie się prezentują, zjadłabym taką do kawki :)

    OdpowiedzUsuń