poniedziałek, 2 października 2017

Kotleciki z tofu


Polecam wegetariańskie kotleciki z wędzonym tofu. Ze składników, które wymienię, wyszło ich około dwadzieścia sztuk. Zniknęły z talerzy w oka mgnieniu :)
Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym.


KOTLECIKI Z TOFU







1 szklanka suchego ryżu jaśminowego
małe opakowanie tofu wędzonego
6 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwki z pomidorów
2 jaja
2 kopiate łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia
przyprawy; chilli, bazylia, sól, pieprz
olej do smażenia

Ryż należy ugotować al dente w osolonej wodzie. Wystudzić. Do wystudzonego ryżu dodać jaja, pokrojone pomidorki, oliwkę, starte lub drobno pokrojone tofu, bułkę tartą i przyprawy.
Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron.

Smacznego.

26 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na kotleciki.
    Bardzo piękne i pyszne na pewno! :)
    Może z raz w życiu lub dwa jadłam tofu ;)
    Pozdrawiam popołudniowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie, ale ja za tofu nie przepadam. Myślałam, że może tofu kupowane u nas ma smak, który mi nie odpowiada, ale próbowałam i w Chinach, i w Japonii - tam również moje kubki smakowe mówiły - nie. Nie jadłam jednak tofu w wersji smażonej, więc być może taki sposób przygotowania by mi pasował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu trzeba lubić. Samo nie bardzo nadaje się do spożycia. Ale jako dodatek do czegoś, jak najbardziej 😊

      Usuń
  4. Nie próbowałam jeszcze tofu. Nie mam pojęcia jak smakuje.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, czy mojemu mężowi by smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tofu nie należy do moich ulubieńców :) Talerzyk śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy tofu nie próbowałam:)))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kotleciki mogę jeść codziennie. Są pyszne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. tofu nie próbowałam nigdy, ciekawa jestem ich smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie miałam okazji spróbować czegoś takiego. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Raz kupiłam tofu z ciekawości i średnio mi smakowało. Robiłam tofucznicę (blee ;p) i jakiś deser czekoladowy - ten smakował mi nawet, nawet. Może kiedyś znowu się skuszę na tofu i zrobię wtedy takie kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszą fajnie smakować bo wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za tofu, ale te kotleciki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kiedyś robiłam pulpeciki z tofu, kotlety to też świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię tofu, muszę wypróbować takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę w koncu spróbowac takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  17. Uratowałaś tym przepisem moje tofu, które zalega w lodówce już od kilku dni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja bardzo uwielbiam ser tofu, szczególnie lubię sałatki z dodatkiem tego sera. Muszę przyznać, że te kotleciki wyglądają naprawdę apetyczne. Bardzo fajny pomysł na zrobienie takich kotlecików ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń