wtorek, 10 października 2017

Tarta waniliowa z jabłkami i pigwą


Lubię piec tarty i je zajadać. W moim domu znikają one w mgnieniu oka :)
Podstawą jest dobre kruche ciasto. Co damy na wierzch to już kwestia indywidualnych upodobań. Moja składa się z budyniu waniliowego, dodatkowo ubogaconego ekstraktem wanilii w płynie. Pigwa w syropie daje lekko kwaskowaty smak. Uważam, że jest to nieodzowny składnik w tym przypadku. Zamiast niej, można dać inny owoc np; truskawki lub maliny
Moja tarta jest mega waniliowa. i gorąco ją polecam.







Składniki na tartę;

1 szklanka mąki pszennej
1 surowe żółtko
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru

Mąkę należy przesiać. Na stolnicy do przesianej mąki, wrzucić margarynę i cukier, posiekać nożem. Wlać żółtko. Masę zagnieść na jednolitą masę. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy. Wykleić ciastem formę o średnicy 22 cm. Dno nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 *C

Masa na wierzch;

1 mały budyń waniliowy
2 szklanki mleka
 2 łyżki cukru
1 surowe żółtko
5 kropel ekstraktu z wanilii
1/3 słoiczka pigwy w syropie
3 połówki dużych jabłek
cynamon

Budyń gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Czyli potrzebujemy dwie szklanki mleka i dwie łyżki cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy surowe żółtko, ekstrakt i wanilii.

Na dno upieczonego ciasta wykładamy odsączoną pigwę, na nią wylewamy budyń (może być gorący lub ciepły). Układamy połówki jabłek, które kroimy i posypujemy cynamonem.
Zostało mi trochę ciasta i wykroiłam z niego serduszka.
pieczemy 160*C - 15 minut

Smacznego.


TARTA WANILIOWA

23 komentarze:

  1. Musiała wyjść przepyszna z tym budyniem - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu,
    zapachniało mi wanilia i cudowną tartą.
    Chętnie był zjadła kawałeczek, ech sporą porcję.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne ciasto ale z truskawkami. Muszę wypróbować Twój przepis z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :) Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto. Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Specjalistką od słodkich tart jest moja starsza córka, a ja raczej przygotowuję te wytrawne. Nie znaczy to, że nie lubię słodkich. Niestety, bardzo lubię. Twoja wygląda genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie zrobione, na pewno i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale romantyczna tarta!
    Na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z budyniem i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super alternatywa dla klasycznych szarlotek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow ale urocza! Już na sam widok cieknie ślinka i mięknie serce :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie wygląda tarta :) Uwielbiam tartę z masą budyniową :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń