czwartek, 9 listopada 2017

Filet z indyka na pure z fasoli


Kupiłam ogromny filet z indyka. To co zaprezentuję na zdjęciu to mała polędwiczka z tegoż kawałka. Danie jest aromatyczne, pełne przypraw. Proponuję, abyście zrobili i sami się przekonali.


FILET Z INDYKA NA PURE Z FASOLI


Widelec Ambition



Mięso ;

1000 g. fileta z indyka
2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki kminku
6 ziarenek jałowca
2 łyżeczki rozmarynu
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku

Fileta kroimy w poprzek na mniejsze kawałki. Podlewamy gorąca wodą i dusimy w przyprawach, aż zmięknie.

Pure z fasoli ;

1/2 kg białej fasoli jaś
2 łyżki majeranku
łyżka masła
sól do smaku

Fasolę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, dodajemy masło i majeranek. Miksujemy blenderem ręcznym.
Jeżeli jest w fasoli za dużo wody należy ją odlać. Wtedy dopiero dodać masło i majeranek.

Sos do mięsa ;

2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody

Serek dodajemy do miękkiego mięsa. Ma to być uwieńczenie naszego gotowania. Następnie wlewamy mąkę wymieszaną z wodą. Zrobi się gęsty i smaczny sosik.
Danie posypujemy przyprawami.


Smacznego.


#myAMBITION






















W sklepie DAJAR na hasło ZDROWA- JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10 % na produkty Ambition (rabat obowiązuje do (31.12.2017r)



26 komentarzy:

  1. Zdrowo i smacznie. U mnie indyk to mięso na porządku dziennym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pure z fasoli jeszcze nie robiłam, ale też nie jadłam. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przygotowane danie bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie wygląda, a to pure z fasoli w połączeniu z mięsem to już poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny!!!lubię mięso indyka:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł z tym puree :) takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne połączenie! Jak pożywnie i mega białkowo! Bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, podane :) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne danie :) Smakowicie to wygląda na talerzu :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Indyk z fasolą brzmi intrygująco.
    Delikatne mięso z konkretnym i treściwym strączkiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne :) Indyka bardzo lubię i często jem, więc chętnie zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie sprubuje takiego połączenia.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym taką pastę z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  13. puree wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie lekkie dania to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pure z fasoli brzmi bardzo ciekawie- chyba sie skuszę;)

    OdpowiedzUsuń