sobota, 25 listopada 2017

Korzenne ciasto z dyni


Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jest bardzo łatwe do wykonania i mało pracochłonne. Zachęcam zrobić i przekonać się samemu.

CIASTO Z DYNI







Składniki na tortownicę 24 cm.

1 kg obranej dyni
300 g. cukru
400 g. mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. oleju
7 jaj (M)
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie;

Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Dynia puści sok. Należy go odcisnąć i wylać.

Cukier, olej i całe jaja wymieszać mikserem. Składniki suche, czyli mąkę z przyprawami przesiać do osobnego naczynia.

Do wymieszanych mokrych składników dodać odciśniętą dynię i łyżka po łyżce przesianej mąki z wmieszanymi suchymi składnikami. Mieszając mikserem.

Ciasto wylać na tortownicę. Dno ma być wyłożone papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Pieczemy 50 min. w 150 *C. Lub do suchego patyczka.


Wystudzone ciasto smarujemy masą czekoladową;

100 g. gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
1 surowe żółtko.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, wlewamy olej i żółtko.
Ciepłą masą czekoladową smarujemy wierzch ciasta.
Smacznego.


20 komentarzy:

  1. Mniam. Nie pogardzę takim smakowitym kąskiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać, ze jest bardzo wilgotne i bardzo korzenne.
    Idealne na ten czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie wygląda to ciasto Małgosiu :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda na bardzo wilgotne, a takie ciasta zawsze dobrze smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż tu mi zapachniało:))))wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe i wilgotne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm... już czuję ten cudowny zapach :) Ciacho musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, to już czas na korzenne, pachnące ciasta :) Z przyjemnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pięknie. Bardzo ciekawy pomysł - pierwszy raz spotykam się z dyniowym piernikiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile to fajnych sposobów na wykorzystanie dyni można znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią bym skosztowala takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne i widać, że bardzo wilgotne. Na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie korzenne ciasto na pewno przypadłoby nam do gustu :) Pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już na jego widok moje oczy się śmieją.
    Domyślam się, ze było pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń