piątek, 17 listopada 2017

Pierniczki popękane


 Tego roku postanowiłam, wcześniej przygotować pierniczki pod choinkę. Na pewno, na tych jednych nie skończy się, ponieważ lubię zapach przypraw korzennych, które unoszą się podczas pieczenia. Pierniczki z wierzchu są lekko popękane, aby bardziej podkreślić ten efekt, można posypać je cukrem pudrem. Dla mnie jednak były by za słodkie, więc pominęłam to.

PIERNICZKI





300 g. mąki pszennej
100 g. mąki żytniej typ 2000
3 jaja (S)
150 g. cukru pudru
100 g. roztopionego masła
1 kopiata łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednej misce. Dodać roztopione letnie masło. Wymieszać mikserem. Powstanie coś w rodzaju mokrego piachu. Odstawiamy mikser i zagniatamy ręcznie. Nie dosypujemy mąki. Tworzymy z ciasta kulę. Jest ona błyszcząca, ale nie przywiera do rąk.
Tak uformowane ciasto, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 1/2 godziny.
Podsypujemy mąką stolnicę. Nie sypiemy jej dużo. Na wierzch ciasta podczas wałkowania, w ogóle nie powinniśmy dawać mąki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy 180* 8-10 minut.
Czas pieczenia zależny jest od grubości ciastek. Cieńsze pieczemy krócej.

z tych składników wyjdzie 40 pierniczków.

















Smacznego.



32 komentarze:

  1. bardzo smakowite pierniczki Małgosiu :) Na takie to ja mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kolejny rok przymierzam się do upieczenia spękanych pierników i mam nadzieję, że tym razem się uda. Wyglądają przecudnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne. Od razu chce się biec do kuchni i robić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo ładnie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierniczki przeurocze, może też spróbuję zrobić:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pierniczki :) Jeszcze nie miałem okazji robić pierniczków na święta :) Muszę kiedyś takie pierniczki zrobić ;)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne pierniczki Ci wyszły Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jakbym wcześniej zaczęła piec z pewnością do świat by się nie ostały ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, bardzo lubię świąteczną atmosferę i zapach pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sądzisz, że dotrwają do świąt? Są mięciutkie? czy muszą dużej poleżeć?
    Moje pierniczki też czasem pękają ale je wtedy lukruję.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już czuć Święta u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne pierniczki, na pewno nawet tygodnia nie przetrwają :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne pierniczki :) Bardzo proste składniki... Jestem za:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosty przepis, też uwielbiam piec, nawet na moim blogu jest już przepis na piernik :) co do pierniczków, uwielbiam przygotowania do świąt, ale te tylko związane z ciasteczkami i babeczkami. Rok temu zrobiłam nawet ciasteczka na choinkę i w tym roku też zamierzam. Na pewno podzielę się moim dziełem na blogu :) a teraz, zapraszam również do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. przez Twoje pierniczki poczułam, że święta coraz bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne te pierniczki, zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wielbimy pierniczki ^^ I zapach korzenny podczas ich pieczenia! Są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo lubie pierniczki, wygladaja cudownie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. pierniczki są pyszne o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wyglądają :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie spotkałam się w sklepie z mąka typ.2000,można użyć innej? Wyglądają cudnie.Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu oczywiście że można użyć innej. Pozdrawiam również :)

      Usuń