środa, 22 listopada 2017

Tarta z jabłkami i berberysem


Berberys to małe kwaskowate owoce. Zagotowałam je razem z jabłkami,  w wodzie z dodatkiem cukru i goździków. Całość zalałam galaretką. To wszystko umieściłam na kruchym cieście. Polecam gorąco.



TARTA Z JABŁKAMI I BERBERYSEM





Składniki na ciasto;

szklanka z czubkiem mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki cukru
2 żółtka
1/2 kostki margaryny

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto ręcznie. Utworzyć z ciasta kulę. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do ciasta. Nakłuć dno widelcem i piec 20 min. w 160 *

3 duże jabłka
3 łyżki berberysu 
2 łyżki cukru
3 goździki
1 galaretka krystaliczna

Wodę zagotować z cukrem, goździkami i berberysem. Wyłączyć. Do wrzątku dodać pokrojone w plasterki jabłka. Naczynie przykryć. Owoce zmiękną.

Owocami wyłożyć upieczone ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Przed wylaniem ciasto ma być zimne.

16 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takich owocach a tarta z nimi musi dobrze smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie tarty bardzo lubię :) Smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna tarta, a berberys bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jak Berberys istnieje :P hehehe taka kucharka ze mnie ;)

    Kurczę, ależ mi smaka narobiłaś tą tartą mmmmmmm akurat kawkę piję, więc przydalby się taki mały kawałeczek teraz :D

    P.S. kochana fajnie, że wpałaś :) na Twoje pyt. odpowiedziałam u siebie :)

    buziaki :*
    daria

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pyszna)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu! kwaskowate? kwaśne do potęgiⁿ. Berberys często nazywany jest polską cytryną.
    Wczoraj zerwałam kilka owoców ponieważ przeczytałam, że można z niego zrobić przepyszną i bardzo zdrową galaretkę. A co do tarty to bardzo pomysłowa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no masz, a ja je zawsze zostawiam ptaszkom;)
    świetny pomysł, w przyszłym roku wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kusząco wygląda...Z berberysem jeszcze nie jadłam, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Berberys i żurawina to bardzo kwaśne owoce, a takie lubię. Świetnie przełamują słodki smak ciast. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda, uwielbiam wypieki z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wygląda ta tarta :) Fajny deser Pani przygotowała :) Bardzo lubię takie tarty, szczególnie z jabłkami :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń