poniedziałek, 30 stycznia 2017

MO CHA FEN LATTE

Czy piliście kiedyś MO CHA FEN ?

Jest to japońska zielona sproszkowana herbata. Przy jej produkcji liście okrywa się specjalnie ocieniającymi matami. Zastępuje kawę i daje lepszego ''kopa'' na cały dzień.
 W zeszłym tygodniu sprowadziłam ją z Japonii. Na przesyłkę czekałam prawie miesiąc. Przeczytałam na jej temat prawie wszystko. Powstały przepisy na lody i desery z jej udziałem. Ja jednak twierdzę, że jest to psucie smaku. Najlepszy efekt, smak i aromat oddaje napój.

Tą herbatę należy umieć zrobić. Piłam w wersji na ciepło i zimno. Zdecydowanie ta druga bardziej mi odpowiada. 
Do wykonania niezbędny jest spieniacz do mleka. 

Po co nam ten sprzęt ? 

Otóż jest to drobny proszek, który trzeba dobrze wymieszać. Produkowane są specjalne szczoteczki, których używają w Japonii podczas ceremonii parzenia. 
Można się jednak bez nich obyć ponieważ są bardzo drogie i zastąpić je sprzętem jaki prawie każdy posiada w swoim domu. Czyli małym mikserem do mleka. 






 Postaram się jasno opisać proces przygotowania;














Przygotuj małą łyżeczkę herbaty
mleko, nie musi być tłuste. Wystarczy 3,2 %
letnią przegotowaną wodę 100 ml


Wodę wlej do szklanki z proszkiem. Zmiksuj aby rozbić pył.
Mleko w osobnej szklance też zmiksuj. Obydwa składniki połącz ze sobą posłódź najlepiej brązowym cukrem.






czwartek, 26 stycznia 2017

Kakaowiec z gruszkami

Polecam bardzo smaczne ciasto, które przypomni nam smak lata.
Jest bardzo proste w przygotowaniu. Gruszki są miękkie i dodają ciastu słodyczy.


 Składniki na małą tortownicę o śr. 16 cm.

1/2 kostki margaryny
2 jaja
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 gruszki



















Kakao, cukry, margarynę i mleko podgrzewamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia po trochu i jajka w całości.  Mieszamy mikserem, tylko do momentu połączenia składników.
Wylewamy na tortownice i układamy obrane gruszki.
Należy piec w 170* około 50 minut. Lub do suchego patyczka.


Na drugi raz gdy będę piekła dodam do ciasta mniej cukru, gdyż gruszki dają bardzo dużo słodyczy.
Polecam gorąco :)


wtorek, 24 stycznia 2017

Mistrz kulinarnego recyklingu.

Dzisiaj z innej beczki. Nie pokażę co nowego upichciłam.
Za to pochwalę się, choć to nie jest ładnie :).
Konkurs jak to konkurs. Ważne na jaki temat.
Na moim blogu znajdziecie przepisy z kuchennym recyklingiem.
Za jeden z nich otrzymałam nagrodę, którą Wam pokażę, i na pewno żadna nie trafi do kosza, dopóki nie wykorzystam jej do końca :)

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. Hipermarkety i małe osiedlowe sklepiki kuszą przeróżnymi promocjami, a producenci żywności prześcigają się w uatrakcyjnianiu swojej oferty. Wszystko po to, abyśmy chcieli kupować jeszcze więcej.

















Planowanie posiłków to dobry nawyk
Lista zakupów to podstawa
Czytaj etykiety
Unikaj przecen i promocji
Zawsze dbaj o porządek w lodówce
Bądź kreatywny- To podstawowe punkty dzięki którym zaoszczędzimy i nasze jedzenie nie będzie lądowało na śmietnikach.



 Dziękuję firmom;
Barilla
MONINI
RIO mare

niedziela, 22 stycznia 2017

Zapiekanka z dorszem

Bardzo smaczne danie zrobione w naczyniu żaroodpornym. Głównym składnikiem są ziemniaki, ryba i garść przypraw.


 Składniki;

2 duże surowe ziemniaki
1 marchew
4 płaty dorsza
bazylia 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
sól do smaku
oliwka do polania 1/4 szklanki





Ziemniaki i marchew pokroić bardzo cienko w plasterki. Umieścić na dnie naczynia. Polać połową oliwki i posypać połową przypraw. Na wierzch dać płaty ryby i powtórzyć czynność z ziołami, solą i oliwką.

















Piec 1/2 godziny w 180*













Smacznego :)


sobota, 21 stycznia 2017

Jaglane deserki z gorzką czekoladą

O zaletach kaszy jaglanej pisałam w poprzednich postach. Dla przypomnienia, kasza ta ma, dużo łatwo przyswajalnego białka. Witaminy B 1, B 2, B 6. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Zawiera składnik zwany krzemionka, który bardzo dobrze działa na skórę , włosy i paznokcie. Ponadto zapobiega osteoporozie.
Kaszkę tą używam w mojej kuchni bardzo często.
Zrobiłam smaczne deserki z ugotowanej na mleku a następnie zmiksowanej substancji.
Użyłam w tym celu specjalnych i miękkich foremek silikonowych.


 Składniki na 7 deserów;
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy jaglanej
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki żelatyny


100 g. gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać na dno każdej miseczki.



Kaszę wypłukać na sitku. Zagotować mleko i wrzucić do niego kaszkę. Dodać cukry. Gotować na małym ogniu około 5 minut.

















W między czasie żelatynę wsypać do kubka i zalać małą ilością zimnej wody. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała.
Ugotowane mleko z cukrami i kaszą wlać do misy blendera i zmiksować.
Do żelatyny dolać 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć z masą w blenderze i wymieszać wszystko.
Wlewać zimną do foremek wystudzoną na czekoladę

















W takich foremkach robiłam :)

Słodkości na Dzień Babci robiłam z;
Konczi i szpileczka
Esmeralda ze smakiem
Jedz i smakuj
Moje domowe kucharzenie
Di gotuje
Kulinarna maniusia
Życie zaczyna się w kuchni
Grunt to przepis

piątek, 20 stycznia 2017

Pasztet z białej fasoli i buraków-wegański

Zasmakowałam w kuchni wegańskiej. Jest ona pełna smaku i zapachu ziół i przypraw. Pomysł na pasztet zaczerpnęłam po moim udziale w wegańskich warsztatach kulinarnych z Alicją Rokicką.
Połączenie warzyw i odpowiednie ich doprawienie to nie tylko strzał w dziesiątkę. To też danie popisowe na przyjęcie w gronie znajomych. Charakteryzuje się łatwością przygotowania.


 Składniki;

2 kubki ugotowanej fasoli
2 buraki (450 g.)
3 łyżki płatków jaglanych
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki pieczonego czosnku
2 łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
4 łyżki oleju
sól
pieprz
kilka liści laurowych



Fasolę należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową, to samo zrobić z obranym czosnkiem. Włożyć do nagrzanego do 200 * piekarnika i piec 30 minut. Nie chodzi o to aby były absolutnie miękkie. Nic nie zrówna się ze smakiem warzyw z piekarnika.
Fasolę ugotować.

Cebulę obrać i posiekać. Smażyć na oleju i z przyprawami.
Pod koniec dodać przecier pomidorowy.

Fasolę, czosnek i buraki umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Następnie połącz z podsmażoną z przyprawami cebulką. Liście laurowe wyjmij i wyrzuć. Dodaj bułkę tartą i płatki jaglane.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką.



Dno formy do pieczenia posyp płatkami jaglanymi. Wyrównaj i udekoruj gruszkami, które świetnie smakują z pasztetem.

Piec 180*- 30 minut


Mam smaka na buraka















wtorek, 17 stycznia 2017

Pyzy z ziemniaków i kaszy manny

Polecam Wam pyszne, miękkie, delikatne kluski z ziemniaków. Do wykonania których potrzebne są tylko trzy składniki. Ziemniaki, mąka ziemniaczana i kasza manna. Podczas robienia nie kleją się do rak. Bardzo łatwo formują dzięki czemu można je nadziać farszem.

Ziemniaki można użyć z wczorajszego obiadu, lub ugotować świeże. Tylko należy pamiętać, aby były wystudzone.

 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki kaszy manny
 Ziemniaki należy przecisnąć przez praskę.
Dodać do nich obydwie mąki i zagnieść ręcznie, do momentu wymieszania składników.

Gotować od wypłynięcia 5 minut na wolnym ogniu.


Moje pyzy podałam z sosem pieczarkowym. Można polać podsmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.


U Danusi znajdziecie bardzo podobny przepis :)


niedziela, 15 stycznia 2017

Trufle o smaku tiramisu

Gorąco polecam smaczne trufelki, które wiernie oddają smak deseru tiramisu.





Składniki;

150 g. podłużnych biszkoptów
250 g. serka mascarpone
100 g. miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej suchej
3 łyżki spirytusu lub amaretto
6 łyżek kakao


Wykonanie;

Biszkopty należy umieścić w misie blendera i zmiksować.
Wsypać do miski i połączyć mikserem z pozostałymi składnikami. Oprócz kakao.

Gotową masę wstawić do lodówki na 30 minut. Zimną formować na kształt małych kuleczek i obsypać kakao.




Rady; Najlepiej formuje się zimne ciasto. Jeśli zauważysz, ze zaczyna przywierać do rąk, włóż na chwilę do lodówki.










piątek, 13 stycznia 2017

Doradca Mistrza Sowy

W miesiącu styczniu czyli w obecnym, otrzymałam tytuł;

''Doradca Mistrza Sowy''.

Panu Robertowi spodobały się moje pomysły i przepisy. Jest to dla mnie na prawdę ogromny zaszczyt. Mój blog ma niecały rok, a ten tytuł upewnił mnie w przeświadczeniu, że to co robię ma sens. Daje mi to także bodziec do dalszego działania. Otrzymałam bardzo miłą paczuszkę, z książką Pana Roberta Sowy. Znajduje się w niej bardzo dużo ciekawych przepisów, które będą dla mnie inspiracją.





http://www.doradcasmaku.pl/Doradca Smaku

Czekoladowe ciasto z bananową galaretką

Kto z nas nie lubi czekolady i bananów ?. Połączenie tych dwóch  składników w cieście jest bardzo smaczne. Pachnie i kusi swym aromatem. Zrobiłam ten cudowny wypiek na wspomnienie czasów, gdy lubiło chować się rożne przedmioty np. pierścionki zaręczynowe i nie tylko zaręczynowe, kosztowne upominki, właśnie w środku słodkości. Aby wspomnienie otrzymanego prezentu było wspomnieniem słodkim i nie byle jakim. Upiekłam kiedyś taki torcik o wiele mniejszy dla mojej znajomej, schowała w nim niespodziankę dla męża. Co to było? niech już zostanie ich słodką tajemnicą.




 Składniki na ciasto (tortownica śr. 24 cm.);

1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml. śmietany 18%
100 ml. mleka
100 ml. gorącej kawy bez fusów
100 ml. oleju rzepakowego- może być inny
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jaja

Składniki suche oprócz cukru należy wymieszać ze sobą ( mąka, kakao, proszek)
w osobnym naczyniu mieszamy mokre ( olej, mleko, śmietana, jaja i cukier)
Mokre mieszamy szpatułką i dosypujemy suche. Ciasto jest lejące, takie ma być. Gdy połączymy wszystkie składniki wtedy dopiero mieszamy  mikserem, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Do ciasta wlewamy powoli gorącą kawę i mieszamy szpatułką.

Ciasto należy wylać na tortownicę. Na dno dać papier do pieczenia a boki posmarować masłem.

W środek włożyć foremkę silikonową , moja miała średnicę 15 cm. Dodatkowo obciążyłam ją surową kaszą, aby nie wypłynęła. Włożyłam do piekarnika na 50 min. - 170*

Składniki na galaretkę bananową;

4 duże banany
3 łyżki żelatyny
 1 łyżka cukru pudru

Żelatynę należy zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na 3 minuty. W między czasie banany zmiksować z cukrem. Do napęczniałej żelatyny wlać 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do bananów, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce.

Galaretka z czekolady - na wierzch

100 g. czekolady gorzkiej
1 galaretka cytrynowa

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku.
Mieszamy obydwa składniki. Polewa bardzo szybko gęstnieje. Więc należy w odpowiednim czasie wylać ją na wierzch ciasta.

Co to jest kąpiel wodna ?









czwartek, 12 stycznia 2017

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Od jakiegoś czasu przestałam wyrzucać resztki z jedzenia. W grudniu ubiegłego roku brałam udział w konkursie organizowanym przez Interię. Była do akcja związana z odpadkami z jedzenia. Bardzo dużo odpadów spożywczych ląduje na śmietnikach. Aby temu zapobiec zespół Interia zorganizował konkurs. Należało dodać przepisy z wykorzystaniem resztek jedzenia. Byłam jedną z laureatek i otrzymałam tytuł ''Mistrz Kulinarnego Recyklingu''.
Dzisiaj zaprezentuję własnie smaczny domowy recykling. Kotleciki z ziemniaków ugotowanych.


Około 30 dkg ugotowanych ziemniaków
sól do smaku
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1 surowe jajko
kilka łyżek mąki
Można dodać łyżkę mleka, ale niekoniecznie.
olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia.







Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę, przyprawy, zgnieciony czosnek.
Formować placuszki i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.



wtorek, 10 stycznia 2017

Płatki orkiszowe na śniadanie

Bardzo lubię zdrowe i smaczne śniadania.  Moje propozycje mają to do siebie, ze można spożyć w domu lub w pracy, zabrać na wycieczkę.  Nie wyobrażam sobie tygodnia bez płatków. Przygotowuję je dzień wcześniej wieczorem.

Moja propozycja to płatki orkiszowe z rodzynkami, miodem i liczi.




składniki;

szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
dwie łyżki dużych rodzynek
2 łyżki przegotowanej wody
1 łyżka miodu
kilka owoców liczi

Dzień wcześniej płatki zalewamy w miseczce przegotowaną wodą.
Dodajemy miód i rodzynki.

Przykrywamy i dajemy płatkom pracować.
Na drugi dzień rano są gotowe do spożycia.








Bardzo smakują ze świeżymi owocami. Polecam.



Domowy budyń waniliowy

Bardzo smaczny, aksamitny w smaku z dodatkiem frużeliny malinowej wprost rozpływa się w ustach. Nie ma takiej ilości, która by nas zaspokoiła :) Przygotowanie domowego budyniu trwa chwilę. Gorąco polecam.


 Składniki;
3 szklanki mleka ( 250 ml )
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 płaska łyżka masła

Wykonanie;
2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrami.
W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną.
Na gotujące mleko z cukrami i masłem wlewamy rozrobione mleko z m mąką i żółtkami.
Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze około pół minuty.


Frużelina malinowa - przepis.