niedziela, 4 lutego 2018

Keks z kandyzowanym pomelo


Jest to przepis na klasyczny keks. Zamiast bakalii użyłam kandyzowane pomelo. Udekorowałam kandyzowanym ananasem.
Ciasto jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe do kubka mleka, oraz do filiżanki kawy.
Blaszka keksówka o wymiarach 26/12 cm.  Piec należy 60 minut w 150*. Po 45 minutach pieczenia, można wierzch przykryć folią aluminiową, aby góra nie przypiekła się za bardzo.
Po 30 minutach, można  lekko otworzyć piekarnik i naciąć wzdłuż wierzch nożem, aby powstał pożądany rowek.


KEKS Z POMELO






250 g. mąki pszennej
150 g. cukru
5 jajek
250 g. margaryny
1/2 łyżeczki sody
łyżka mleka
100 g kandyzowanego pomelo
50 g. kandyzowanego ananasa

Sodę zalej łyżką mleka i odstaw.
Białka oddziel od żółtek.
Margarynę należy zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodawać powoli po jednym żółtku, miksować na najwyższych obrotach. Następnie przesianą mąkę, łyżka po łyżce. Gdy dodajemy mąkę obroty miksera zmniejszyć do minimum.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wymieszać już tylko łyżką. Wlać mleko z sodą i dosypać kandyzowane pomelo.
Ciasto wylać na pokrytą w całości papierem do pieczenia blaszkę.
Rozmiar blachy i czas pieczenia napisałam powyżej.

Smacznego.







31 komentarzy:

  1. jak ja dawno nie jadłam keksa, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajnie kolorowy! Keks bardzo lubię, więc bardzo chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się smakowicie.
    Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie spotkałam się chyba jeszcze z kandyzowanym pomelo!
    A keksu nie jadłam już ponad rok.. chyba zrobię, coby rodzinka się ucieszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Keks wygląda bardzo kusząco, kolorowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za kandyzowanymi owocami, ale podoba mi się takie kolorowe wnętrze wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ulubione ciasto moich domowników:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Co mi się w keksach podoba to zielone dodatki, a więc Twój jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku jak to pysznie wygląda :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku jak ja dawno nie jadłam keksa.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam keksa :-)Wyszedł Ci super :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i kolorowy, robię podobnie z dodatkiem kandyzowanego ananasa i papai :) Uwielbiam pomelo, ale kandyzowanego jeszcze nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kekes to nie jest nasze ciasto marzeń ale wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam keksy❤ chętnie zjadłabym kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czuje się głupio, bo nawet nie wiedziałam, że można kandyzowane pomelo kupić ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię kandyzowane owoce, :) Twój keks wygląda bardzo apetycznie, zjadła bym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak apetycznie wygląda Twój keks. Mam ogromną ochotę na kawałeczek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smakowite ciacho. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda bardzo apetycznie :) mojego faceta babcia robi wyśmienity :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świątecznie już :) Ja keksa nigdy nie robiłam, ale te kandyzowane owoce kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pyszności <3 Cudownie wygląda to ciasto i pewnie równie cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Śliczniutki, kolorowy, apetyczny. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  25. A gdzie można kupić kandyzowane pomelo!? Owoc sam w sobie ubóstwiam, zakładam, że w takiej wersji to świetny dodatek do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepysznie wygląda keks :) To moje ulubione ciasto :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń