poniedziałek, 12 marca 2018

Ciasto drożdżowe z chałwą


Ciasto zrobiłam w sposób kafelkowy w formie keksówce. Bardzo łatwo można odrywać gotowe kawałki. Lubię drożdżówki, jednak od pewnego czasu ich nie robiłam. Miałam drobne problemy ortopedyczne, które należą już na szczęście do przeszłości. A że jestem tradycjonalistką i wygniatam ciasto ręcznie, odważyłam się je wreszcie zrobić. Razem z koleżankami piekłyśmy słodkie drożdżowe smakołyki.


 DROŻDŻOWE Z CHAŁWĄ 





550 g. mąki pszennej
60 g. cukru
10 g. suchych drożdzy
75 g. roztopionego masła
250 ml. mleka
2 jaja
100 gram pokruszonej chałwy.



 Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, letnie mleko oraz jajka. Na początku ciasto wymieszać szpatułką. Następnie czynność wyrabiania, kontynuować ręcznie.
Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewać stopniowo roztopione masło. Ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz.


Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie chwilę wyrobić i rozwałkować ciasto na prostokąt. 40 x 50 cm.

Kroić nożem wzdłuż krótszego boku na prostokąty.
Mnie wyszło siedem prostokątów.
Każdy posypać pokruszoną chałwą.
Złożyć na pół i układać na sztorc w wyłożonej papierem do pieczenia formie.

Formę włożyć do letniego piekarnika. Nastawić do temp. 180*C.

Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę, zaczynamy odliczać pół godziny. Tyle ma się piec. Zalecam ustawić grzanie ''dół'' bez termoobiegu.



Drożdżowe słodkości piekłam z;
Grunt To Przepis
Moje Kucharzenie
Kuchenne Zapiski Edyty
Dorcia w Kuchni
Życie Zaczyna Się w Kuchni














Smacznego.

28 komentarzy:

  1. To ciasto z chałwą musi być pyszne Małgosiu! Pozdrawiam serdecznie.




    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie puchate :)
    Za chałwą nie przepadam, jednak pomysł aby wykorzystać ją właśnie w ten sposób uważam za ciekawy i fajny :) Gdybym robila takie ciasto do chałwy dodałabym jeszcze kakao ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałwę w cieście! Podoba mi się też ten pomysł na składanie ciasta z kawałków ;) Dzięki Kochana za udział we wspólnej akcji Rośnie jak na drożdżach i zapraszam także za tydzień :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wszelkie drożdżowce. W sobotę również piekłam, ale z serem i żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zachęciłaś:))ciekawi mnie ten przepis:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, z chałwą nigdy nie łączyłąm drożdżowego :) a ją ueiwlbiam! super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe i bardzo smakowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada cudownie i napewno tez tak smakuje
    Dziekuje za przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny duet ciasta drożdżowego i chałwy, prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam drożdżówki z wieloma rodzajami nadzienia, ale z chałwą jeszcze nie. Jak widać, w kuchni można połączyć ze sobą (prawie) wszystko :)
    Gratuluję świetnego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Puchate u smakowite to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pamiętam że zawsze u mojej babci jadłam drożdżowe pyszne ciasto - dawno takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne połączenie smaków. Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak z chałwą, to poproszę podwójną kromeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z chałwą musi być pysznie.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. ale pomysłowa dziewczyna z ciebie, na pomysł z chałwą nie wpadłabym;) super! Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh das sieht aber wirklich sehr lecker aus. Da bekomme ich gleich Appetit...
    Morgen gibt es bei mir auch einen Quark - Hefekuchen, ich freue mich schon drauf.
    Schön, dass ich Dich hier gefunden habe. Ich werde Dich wieder besuchen.
    Liebe Grüße von der Insel Rügen, Mandy

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychotka!!! A chałwę uwielbiam:))Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam drożdżówki pod każdą postacią ❤ a z chałwą musi być mega pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wczoraj mamusia upiekła nam ciasto drożdżowe i jedząc powróciły cudne wspomnienia. Z chałwą też mamy ciekawe chwile do wspominania więc następnym razem trzeba je połączyć :P

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham ciasto drożdżowe. Nigdy nie robiłam z chałwą. Ciekawy przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Te ciasto z pewnością musiało pysznie smakować :) Ja bardzo lubię ciasto drożdżowe, ale z chałwą jeszcze nie jadłem :) Sam jestem ciekaw, jak takie ciasto smakuje :) Muszę kiedyś spróbować zrobić takie ciasto :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię chałwę, ale w takiej formie nie jadłam i nie sądziłam, że możnaby połączyć ja z ciastem drożdżowym 😃

    OdpowiedzUsuń