sobota, 24 marca 2018

Zawijańce drożdżowe z makiem




Z podanych poniżej składników wychodzi 24 drożdżówki. Pieczemy je na dwóch blachach.
Produkty mają mieć temperaturę pokojową. Mleko można lekko podgrzać i przestudzić.



ZAWIJAŃCE DROŻDŻOWE Z MAKIEM








składniki na ciasto;

550 g. mąki pszennej (przesianej)
2 duże łyżki cukru trzcinowego
250 ml. mleka (letniego)
25 g. świeżych drożdzy
2 średnie jaja
75 g. masła roztopionego

dodatkowo;

300 g. masy z maku
2 łyżki nutelli


Do mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać i dodać dwie kopiate łyżki mąki.
Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione letnie masło.
Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na dwa prostokąty.
Na każdy równomiernie rozłożyć masę makową. Ważne jest, aby masa była lekko podgrzana.

Każdy prostokąt zwijamy w rulon i kroimy na krążki.
Rozkładamy w odstępach na blachy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 170*C grzanie ''dół''









26 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie buły, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za makiem ale warto zrobic dla rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze ślimaczki - mówi to osoba, która nie lubi maku xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam sporo maku, muszę pomyśleć jak go wykorzystać , z pomocą przyszedł Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają drożdżówki z makiem :) Bardzo je lubię :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Z Twoich przepisów korzystałam niejednokrotnie:) Z tego też pewnie skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z makiem zawsze mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mi smaku na takie bułeczki zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam kiedyś takie bułeczki w podstawówce z przyjaciółką ale zamiast maku dawałyśmy cynamon, cukier i orzechy :) Nie zapomnę tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześladuje mnie ostatnio drożdżowe ciasto, ale od jakiś trzech miesięcy mi nie wychodzi i jesteśmy pogniewani.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ale mi narobiłaś ochoty na takiego zawijańca ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam!
    Ostatnio jadłam takie przed Bożym Narodzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ciasta z makiem, więc gdyby zawijańce były w zasięgu mojej ręki dość szybko by ich zabrakło:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne zawijańce :) Porwałabym kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł i perfekcyjne wykonanie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie na mak mamy ochotę a takie "ślimaczki" do nas przemawiają w stu procentach :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na coś słodkiego, sycącego i podzielnego :)
    Lubię ciasto drożdżowe i mak, więc razem lubię je 2 razy bardziej :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają cudnie, uwielbiam bułeczki z dodatkiem maku ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Drożdżóweczki śliczniutkie i bardzo apetyczne...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Może zrobię na Święta, wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja dodałabym troszkę więcej lukru i byłabym w siódmym niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, moje ci one! :D Uwielbiam tego typu ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super bułeczki :) Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń