czwartek, 5 kwietnia 2018

Gołąbki z pieczarkami i lubczykiem


GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI I LUBCZYKIEM































Lubczyk inaczej maggi to roślina, która rośnie latem w moim ogródku. Liście suszę, a zimą oraz wczesną wiosną służą mi do wielu potraw.
Oprócz walorów smakowych jest to też zioło, które ma właściwości zdrowotne.
Gołąbki z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.


Składniki na gołąbki

2 średnie kapusty
1 kg. pieczarek
3 średnie cebule
1/2 kg. kaszy mazurskiej grubej
kubek o pojemności 300 ml. kaszy jaglanej
lubczyk 2 łyżki (suszony lub świeży poszatkowany)
sól do smaku, pieprz mielony
6 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia

Pieczarki płuczemy i kroimy w poprzek, dusimy na oleju z posiekaną cebulą. Doprawiamy do smaku.
Kasze każdą z osobna gotujemy w osolonej wodzie.
Podsmażone z cebulką pieczarki, łączymy z kaszami i lubczykiem.

Tak przygotowany farsz zawijamy w podgotowane liście kapusty.
Dusimy w dwu dużych garnkach, dodajemy liście i ziele angielskie. Każdą warstwę sypiemy zmielonym pieprzem. Można podlać oliwką.

Smacznego.






12 komentarzy:

  1. Pieczarki zawsze wzbogacaja smak potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na pyszne gołąbki ,,inaczej" :-). Muszę wypróbować Twój przepis Małgosiu :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. z bezmięsnych gołąbków robiłam tylko z kaszą gryczaną i grzybami. Te brzmią super i podejrzewam, że pasują do większości sosów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze gołąbki robi moja mam - ale może dlatego że nikomu się nie chce ich robić i nie mam za bardzo porównania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gołąbki z kaszy i pieczarek na pewno nie są tuczące. Pieczarki dodają smaku. Tylko ten lubczyk... Strach jeść, żeby człowiek na starość się nie zakochał :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pieczarkami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też nie robiłam gołąbków z pieczarkami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. w takiej wersji jeszcze nie jadłam; fajna odmiana od tradycyjnych

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham gołąbki i lubczyk też- jestem ciekawa jak smakuje ta kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wyglądają te gołąbki :) Muszę kiedyś zrobić gołąbki z kaszą i pieczarkami :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń