wtorek, 22 maja 2018

Ciasto kokosowe bez glutenu


Pyszny serniczek kokosowy, nazywam go tak, choć do serników nie należy. Jednak tak wygląda.
Jest pachnący kokosem i bezglutenowy. Jego zrobienie jest dziecinnie proste.
 Nie jedzenie glutenu, zrobiło się teraz bardzo modne.
Jednak tylko 1% społeczeństwa cierpi na jego nietolerancję.

SERNIK KOKOSOWY





































Składniki na małą tortownicę o śr. 15 cm.

1 szklanka mąki kokosowej
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
4 łyżki z małą górką skrobi ziemniaczanej
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej. Rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki oprócz czekolady,mieszamy w blenderze lub łyżką.
Odstawiamy na pół godziny.
Całą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
 Pieczemy 130* godzinę, opcja ''dół''. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy jeszcze 20 minut.

Zimne polewamy polewą czekoladową i kroimy.

 Smacznego.



25 komentarzy:

  1. ale kremowo wygląda :) wręcz budyniowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrafisz zrobić dla każdego coś pysznego:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe wykorzystanie mąki kokosowej :) Uwielbiam takie ciasta i chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można? Można, wystarczy tylko chcieć, a żadna dieta nie musi być nudna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzieś czytałam, że powinno sie samodzielnie przerzucać na dietę bezglutenową , ale gdzie??
    Ciacho świetne, no i mój ukochany kokos;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na ciacho Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc na pewno się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po wyglądzie sądziłam, że to masa z mleczka kokosowego 😁 Ciekawy pomysł, faktycznie udaje sernik. Lubię takie szybkie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudowanie. Uwielbiam takie zestawienie. A szybkość wykonania jest dodatkowym atutem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu porywam kawałek do kawki

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, uwielbiam kokosowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o mniam ! własnie pije kawke i chetnie bym kawałek ukradła :D
    ps: podoba mi sie u Ciebie-powiększam grono obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kokos to mój ulubiony smak, wygląda przepysznie Małgosiu!!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smacznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacja przepis! Rzeczywiście wygląda jak imponujący sernik,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawie musi smakować, prawie jak sernik :D
    Co do celiakii to tylko szacuje się, że jest to 1% polaków bo nie ma prowadzonych dokładnych danych na ten temat. Ale problem tkwi w małej rozpoznawalności celiakii przez lekarzy. Druga sprawa jest taka, że nietolerancja glutenu a celiakia to dwie inne sprawy i niestety w Polsce używa się tego zamiennie co powoduje później duży bałagan w zrozumieniu choroby ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały torcik :) Uwielbiam kokosowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasto :) Z chęcią zjadłbym taki kawałek tego ciasta :) Jestem ciekaw, jak taki sernik smakuje ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. Na jak duża blachę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń