środa, 2 maja 2018

Warzywny omlet


Gdy tylko pojawiają się młode cukinie, robię z ich dodatkiem omlety.
Są one bardzo warzywne i mega wilgotne jednym słowem rozpływają się w ustach.
Smażę z obu stron na małej patelni.


WARZYWNY OMLET







Składniki;

1 mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
mała cebulka
szczypiorek
sól do smaku
bazylia, tymianek, oregano, pieprz czarny. Suszone zioła w/g uznania. Ja daję po 1/3 łyżeczki.
2 jaja
oliwka do smażenia

Cukinię myjemy i obieramy, następnie kroimy w kostkę. Dusimy pod przykryciem w wodzie i oliwce, doprawiamy do smaku. Dodajemy poszatkowaną cebulę, szczypiorek i przekrojone na pół pomidorki. Dusimy, aż składniki zmiękną.
Wlewamy rozbełtane jaja. Nie mieszamy !
Smażymy z jednej strony, przewracamy przy pomocy pokrywki i zsuwamy na patelnię, ponownie smażąc z drugiej strony.

Smacznego.



13 komentarzy:

  1. świetny pomysł:)
    szczególnie będzie smakował mojej Małej, która cukinie uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny omlet! Samo zdrowie, a w dodatku szybki do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki omlet to nie tylko na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ¡¡Hola!! Muy rica esta tortilla, yo también suelo hacerla con calabacín, queda muy jugosa. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro będzie u mnie na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja takie młode cukinie "pakuję"dosłownie wszędzie, a do tego zajadam bez obierania jak ogórki ;) Ale z omletem jeszcze nie próbowałam. jak apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny omlecik z cukinią :) Idealny na śniadanie oraz na kolację :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne są takie wiosenne omleciki :)

    OdpowiedzUsuń