poniedziałek, 25 czerwca 2018

Placki z młodych ziemniaków


Dla mnie są najlepsze, delikatne, chrupiące, szybko się smażą i rozpływają w ustach.
Nie dodaję dużo składników, aby zachowały swój smak.
 Zachęcam do zrobienie i zobaczysz, że się nie zawiedziesz.


PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW







500 g. obranych młodych ziemniaków
1 surowe jajko
sól i pieprz czarny do smaku
4 kopiate łyżki mąki
olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, sól i pieprz. Na końcu mąkę.
Ziemniaki puszczą sok. Nie odlewaj go i nie dodawaj więcej mąki.
Należy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.


Smacznego.




16 komentarzy:

  1. Kocham placki ziemniaczane.
    Narobiłaś mi ogromnej ochoty.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przedwczoraj robiłam takie placuszki, są pyszne :) Dodaję jeszcze cebulkę, a na wierzch keczup albo serek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka na placki, tylko nie mam ziemniaków, a za oknem burza, ale mam cukinię, też się nada ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze w tym roku nie jadłam z młodych ziemniaków. Wyglądają przepysznie!!!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś ochoty na placki ziemniaczane Małgosiu :) Aż mi slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę koniecznie zrobić bo uwielbiam placki ziemniaczane,lecz z młodych ziemniaków jeszcze nie miałam okazji robić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy sposób na placki, ja zawsze odlewam sok, który puszczą ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie też narobiłaś smaku , jutro mam w planie zrobić, tylko ja też dodaję cebulkę i ząbek czosnku i smażę na patelni grilowej.Do placków robię jeszcze sos pieczarkowy i smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :) A jeszcze do tego jakiś dobry sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A widzisz ! Dawno placków nie jadłam. Muszę sobie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam placki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń