czwartek, 5 lipca 2018

Gofry jak ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe należy do jednego z moich ulubionych. Na jego wzór zrobiłam gofry.
Trwało to szybciej, niż zrobienie blachy ciasta, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny.
Gofry posypałam karmelizowaną marchewką.  Są pulchne, delikatne i miękkie.



GOFRY JAK CIASTO MARCHEWKOWE







Z podanych składników wyjdzie 8 kwadratowych gofrów

składniki;

100 g. marchwi startej na drobnych oczkach
2 jajka
50 g, cukru
50 g. mąki pszennej
50 g. mąki żytniej
50 g. mąki z orzeszków włoskich (ja starłam orzechy ba drobnej tarce)
50 g. skrobi ziemniaczanej
250 ml. wody mineralnej gazowanej
2 łyżki oleju kokosowego  + olej kokosowy do smarowania gofrownicy
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka startych goździków


Jajka zmiksować z cukrem na gładko, dodać wodę i olej.
W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. I stopniowo dodawać je do składników mokrych wymieszanych. Na końcu dodać startą marchew.
Gofrów nie należy zbyt mocno przypiekać.


karmelizowana marchew;

małą marchewkę należy zetrzeć na drobnych oczkach, wsypać 4 łyżeczki cukru.
Przypiekać na suchej patelni,aż stanie się chrupiąca. Polecam ten dodatek do gofrów.

Smacznego.




#włącz gościnność z gofrownicą MPM

Moja nagroda w konkursie :)


22 komentarze:

  1. Idealne dla wszystkich fanów gofrów oraz ciasta marchewkowego... czyli też dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam goferków xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię smak ciasta marchewkowego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich gofrów jeszcze nie jadłam, a bardzo chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich gofrów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich gofrów to ja jeszcze nie próbowałam. Lubię marchewkę to i gofry są pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na goferki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Osoby, które lubią ciasto marchewkowe będą zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, trzeba będzie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł Małgosiu :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie wypróbuję, bo lubimy ciacho marchewkowe, a nie zawsze chce mi sie piec;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Całe wieki nie jadłam gofrów. Musze znowu uruchomić moje urządzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. na gofra jest zawsze dobra pora :)

    OdpowiedzUsuń