środa, 1 sierpnia 2018

Konfitura z brzoskwiń


Konfitura jest bardzo aromatyczna za sprawą dodanych goździków i cynamonu.
Doskonała do deserów, naleśników, płatków... oraz solo.
 Do konfitury jako zagestnika dodałam gumę guar. Ma pochodzenie roślinne.
Jedną z największych zalet gumy guar jest zdolnośc do wytwarzania roztworów rozcieńczonych o bardzo dużej lepkości. Dzięki czemu jest jednym z najpopularniejszych zagęstników w przemyśle.
Zwiększa ona możliwość żelowania.
Jak wiecie lubię eksperymenty w kuchni, i ten uważam skończył się sukcesem.



KONFITURA Z BRZOSKWIŃ






























2 kg. brzoskwiń
2 i 1/2 szkl. cukru
1 łyżka miodu
laska cynamonu
3 goździki
sok z jednej cytryny
2 płaskie łyżeczki gumy guar

Brzoskwinie zalać gorącą wodą i ściagnąć skórkę, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki.
Umieścić w rondlu z szerokim dnem. Dusić chwilę, następnie zmiksować.
 Dosypać cukier, miód, dodać cynamon i goździki. Grzać ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Wsypać zagęstnik ok. 15 minut przed zakończeniem podgrzewania.
Pod koniec wlać sok z cytryny.

Gorące powidło przekładać do czystych słoiczków. Słoiki odwracać dnem do góry.

Smacznego.


20 komentarzy:

  1. Mniam uwielbiam ten smak :-) też w tym roku zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ¡¡Hola!! Muy rica está la mermelada de melocotón, sobre todo cuando es casera. Ya veo que te gusta innovar en la cocina. Tomo nota de la goma guar, con ella te ha quedado una mermelada perfecta. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat brzoskwiniowego nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzoskwiniowej konfitury nigdy nie robiłam, ale może czas najwyższy zacząć???
    Pozdrawiam:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi to być pyszne. Jedne z moich ulubionych owoców. mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię brzoskwinie, więc taka konfitura na pewno by mi przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas teraz mega sezon na brzoskwinie wszelakich gatunków... mmm moze sie skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie próbowałam konfitury z brzoskwiń, koniecznie zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam przetwory z brzoskwiń, najbardziej ze wszystkich owoców :D Z cynamonem i goździkami jeszcze nie robiłam, fajny pomysł, na pewno wypróbuję :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być pyszna:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, taka domowa musi być pyszna.... jeszcze nigdy takiej nie robiłam, ale może kiedyś się skuszę i skorzystam z Twojego przepisu :) Z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż by się chciało wyjadać łyżeczka takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mnie kusi żeby zjeść taki słoiczek

    OdpowiedzUsuń
  14. taka domowa konfitura to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie w tym roku, kląska urodzaju brzoskwiń, też trzeba je przerobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha :) Takie domowe dżemy nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam konfitury. Jak jest już zrobiona, to bardzo szybko znika. :))) Zjadłabym chętnie taką brzoskwiniową, dawno jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń