wtorek, 25 września 2018

Jabłecznik




JABŁECZNIK





Przygotuj blachę o wymiarach 25/25

Składniki na ciasto;

2 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy całe małe opakowanie

4 białka+2 łyżki cukru

Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, żółtka i zimną margarynę. Wszystko posiekać nożem. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Podzielić na 3/4 i 1/3. Mniejszy kawałek zamrozić. Większym wyłożyć blachę. Na ciasto wylać masę z jabłek. Z białek i cukru ubić pianę i wyłożyć ją na jabłka.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Pieczemy 170 ok. 50 minut.


Dodatkowo;

800 g. obranych Renet
2 galaretki sam proszek(żółta i zielona)
cukier puder do posypania

Jabłka usmażyć. Do zimnych lub lekko ciepłych dodać proszek z galaretek.

Smacznego.

Pomysł zaczerpnęłam od Marioli



16 komentarzy:

  1. To moje ukochane ciasto. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najczęściej goszczące ciasto w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Tata jak najbardziej lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłeczniczek wygląda świetnie :) Poproszę kawałek do kawki, którą właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na szarlotkę zawsze mam chęć :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz jest taka jesienna pogoda, że jabłecznik jadłybyśmy codziennie :D Cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha <3 Ciasta z jabłkami jesienią mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotki a Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotki a Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotkę chyba lubi każdy:) pychotka:)

    OdpowiedzUsuń