piątek, 12 października 2018

Cytrynowa tarta na kruchym spodzie




CYTRYNOWA TARTA
































Tarta cytrynowa, chrupiacy spód, kwaskowa żelka z cytryny oraz słodka beza.
Forma na tartę od 22-24 cm.


Spód;

200 g. mąki
2 zółtka
100 g. masła
30 g. cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

Łączymy masło, mąkę i cukier. Zagniatamy na kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i wodę. Ciasto zagniatamy na zwartą kulę, owijamy we folię i umieszczamy w lodówce na 20 minut.
Po tym czasie ciastem oblepiamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180*

Nadzienie;

250 ml wody
sok z trzech cytryn
200 g. cukru
4 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
50 g. masła
3 żółtka

Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy żółtka i skrobię kukurydzianą.
W osobnym rondelku grzejemy masło, dodajemy cukier, wodę, na końcu masę z żółtek, soku z cytryn i skrobi.
Masę grzejemy, aż zgęstnieje.

Wykładamy ją na upieczony spód ciasta.

Beza;

5 białek pozostałych po wykonaniu spodu i nadzienia
1/2 szklanki cukru

Białka miksujemy z cukrem, aż powstanie szklista masa.
Wykładamy ją na masę cytrynową.

Całość pieczemy 20 minut w 160*
Do momentu, aż beza lekko się zarumieni.

Smacznego.









13 komentarzy:

  1. O mniam! Samo zdjęcie kusi niesamowicie! Jej... Jak ta tarta musi obłędnie smakować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. oo tak cytrynowe wypieki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła Ci perfekcyjnie, niczym z jakiegoś kulinarnego magazynu. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie, uwielbiam cytrynowe ciasta:) Przepis wydaje się być wykonalny dla osoby początkującej w gotowaniu jak ja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgłaszam się do Ciebie choć po malutki kawałek tej tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie się zrobiło, lubię takie potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cytrynowe słodkości :) Poproszę kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wydaje się taka lekka puszysta i przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń