poniedziałek, 17 grudnia 2018

Puszysty sernik z musem z dyni




PUSZYSTY SERNIK Z MUSEM Z DYNI




Przygotuj formę o śr. 24-26 cm. Sernik po upieczeniu jest pulchny i ma konsystencję musu. Surowe ciasto można wylać po brzegi blachy, ponieważ w trakcie pieczenia nie rośnie.

Składniki na kruchy spód;

1/2 kostki margaryny
szklanka przesianej mąki pszennej
3 łyżki cukru

Wszystkie składniki należy zagnieść ze sobą. Wyłożyć po dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 20 minut w 150*


Masa serowa;

1 kg. sera (u mnie z wiaderka)
3 szklanki musu z dyni 
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 jaja (żółtka i białka osobno)
2 łyżki cukru

Ser zmiksować z cukrem i żółtkami, dodać mus, mąkę i skrobię.
Białka ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Pianę z białek dodać do masy serowej, mieszając tylko szpatułką.

Masę wylać na upieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*. Następnie zmniejszyć grzanie do 150* i piec godzinę opcja dół lub do suchego patyczka.

Smacznego.



18 komentarzy:

  1. Ale cudowny serniczek! Przepis zapisuję do wypróbowania! Mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie. Jest żółciutki jakby z 20 żółtek zrobiony.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dyniowy sernik, za smak i kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudny przepis. Zapisuję i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj wygląda bardzo puszyście *.* Dodatkowo tak lekko i pysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale :) poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm, wygląda pysznie choć, szkoda że nie z rodzynkami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, pyszny serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda mega smacznie :) Ale ja jestem wielbicielką serników :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki cudowny puchaty sernik,pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ładnie wygląda ten serniczek

    OdpowiedzUsuń