czwartek, 10 stycznia 2019

Kasza gryczana z kurczakiem



KASZA GRYCZANA Z KURCZAKIEM




500 g. mięsa drobiowego
3 ząbki czosnku
5 małych cebulek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka przyprawy do kurczaka
pieprz, sól
1 łyżka przyprawy rosołowej

sos;
szklanka śmietany 18 lub 12%
dwie łyżki mąki
woda zimna

500 g. kaszy gryczanej niepalonej


Mięso kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, w takiej ilości aby go przykryła. Dodajemy pokrojoną cebulkę, wciśnięte ząbki czosnku, przyprawy. W razie konieczności podczas gotowania należy dolać więcej wody.
Dusimy pod przykryciem.
Z mąki, śmietany i wody robimy sos. Mieszankę na sos wlewamy na gotujące mięso.
Podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z kaszą gryczaną.


Polecam i smacznego.



14 komentarzy:

  1. Mojej Mamie mogłoby posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza gryczana, samo zdrowie :D Często gości w mojej kuchni, podobnie jak i inne kasze
    ;D
    Pozdrawiam, Agness;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dania z kaszą:))pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś i u mnie kasza gryczana biała z mielonym filetem z kurczaka, tyle że w sosie pomidorowym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem fanką tej kaszy ale z sosikiem wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kaszę gryczaną lubię a z takim sosikiem jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kaszą gryczaną wszystko lepiej smakuje dla nas :D

    OdpowiedzUsuń