Śledziki są pyszne, cebulka bardzo chrupiąca. Ważne aby zrobić ściśle w/g przepisu.
 |
1/2 kg solonych śledzi 1,2 kg cebuli puszka groszku mały majonez Kielecki
zalewa; 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 10% Pieprz w ziarnach, ziele ang. 3 szt. Liść laurowy 3 szt. |
 |
Zagotować wodę z octem i przyprawami. W między czasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę wsypać do gorącej zalewy, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie zalać zimną wodą aby je wypłukać ze soli. Ja zalewałam dwa razy i moczyłam po 5 minut.
Gdy zalewa z cebulą już wystygnie, dodajemy pokrojone śledzie, groszek i majonez. Nie solimy.
Dobre rady; zalewa z cebulką ma być bardzo dobrze wystudzona zanim dodamy śledzie.
Przepis polecam i życzę smacznego :) |
Mój mąż bardzo takie lubi :)
OdpowiedzUsuń😆😃😅
Usuńśledzie u nas mają wzięcie w okolicach Świąt, ale narobiłaś mi smaka już teraz;)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to, że narobiłam Ci smaka :)Pozdrawiam serdecznie.
UsuńUwielbiam śledzie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu :)
UsuńZ cebulka..najprostsze..a najbardziej je lubię ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy śledzie w każdej postaci. Małgosiu, wyglądają obłędnie <3 Pozdrawiamy :*
OdpowiedzUsuńDziękuję i również Was pozdrawiam ;)
UsuńKiedyś nawet lubiłyśmy śledzie, teraz jakoś niespecjalnie nas do nich ciągnie :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy dodatek groszku! Tak jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dobre śledzie. Dosyć często goszczą na naszym stole.
OdpowiedzUsuńWypróbuję z groszkiem mrożonym. Jakoś nie przepadam za groszkiem z puszki zbyt dużo w nim konserwantów.
Pozdrawiam:)