czwartek, 2 listopada 2017

Makaronowe muszelki z nadzieniem jaglano-warzywnym



Danie kuchni wegańskiej. Nadzienie to burak, kasza jaglana, por i wiele przypraw.
Makaronowe muszelki są z mąki durum. Pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Zwana jest semoliną, jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna. Zawiera w sobie jednak o wiele większą ilość glutenu.



MAKARONOWE MUSZELKI Z NADZIENIEM




20 muszelek z makaronu
1 burak
1 por
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (1 szklanka osolonej wody do gotowania)
duży ząbek czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
sól do smaku
pieprz
oliwka z oliwek kilka łyżek
ser żółty łatwotopliwy

Makaron gotujemy al dente.
Buraka obieramy,  kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości. Pora kroimy w krążki i również gotujemy, chwilkę. Nie dopuśćmy, aby się rozgotował.
Ugotowaną kaszę jaglaną wraz z ugotowanymi warzywami, miksujemy blenderem.
Wgniatamy ząbek czosnku, dodajemy przyprawy oraz oliwkę z oliwek. Nadzieniem wypełniamy makaronowe muszle. Posypujemy serem żółtym i zapiekamy 5 minut w mikrofalówce. Wierzch posypałam papryką słodką  oraz natką pietruszki.







15 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, ale pyszności. Obserwuję i czekam na więcej inspiracji. Zapraszam do siebie w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na farsz do makaronowych muszli:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makarony uwielbiam, więc jestem na TAK :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zapiekanka :) Smakowicie wygląda na zdjęciu :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba jutro to zrobie na obiad :) apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń