niedziela, 10 lutego 2019

Ciasto z jabłkami i kruchą bezą



CIASTO Z JABŁKAMI I KRUCHĄ BEZĄ



Ciasto jest smaczne, słodko-kwaskowate i rozpływa się w ustach. Jeśli mamy w słoikach dżemy z jabłek, uprości to nam i skróci czas zrobienia ciasta.

Przygotuj formę 25/25 z wysokimi bokami

Spód;

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżki esencji waniliowej
kostka margaryny 250 g.

Margarynę roztopić i wystudzić. Połączyć z przesianą z proszkiem mąką, żółtkami, esencją waniliową i cukrem. Rękoma zagnieść ciasto, trwa to dosłownie minutę.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Piec 20 minut w 160*

Na upieczone ciasto, jeszcze gorące, wyłożyć dżem z jabłek i bezę.

Wykonanie bezy;

5 białek
3/4 szklanki cukru

Białka zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Masa ma być sztywna i szklista.
Bezę wyłożyć na konfiturę z jabłek.

Całość piec 20 minut w 160*

Smacznego.



11 komentarzy: