niedziela, 15 września 2019

Żeberka z Curry



ŻEBERKA Z CURRY


 Pieczone żeberka w przyprawie curry, smaczne i aromatyczne. Są bardzo miękkie, wprost rozpływają się w ustach.


Przygotuj;

1 - 1 i 1/2  kg żeberek wieprzowych
kilka liści laurowych
łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
płaska łyżeczka bazylii
łyżeczka kopiata curry
sól do smaku
pęczek szczypiorku
kminek cały mała łyżeczka
1 główka czosnku

Żeberka płuczemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka do niewielkiej ilości wody. Gotujemy pod przykryciem, dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek i koperek dopiero pod sam koniec.

Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.
Następnie samo mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy szczypiorkiem i ząbkami czosnku.
Sos który został zagęszczamy mąką żytnią. Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje. Takim sosikiem polewamy kawałki mięsa.
Naczynie wkładamy do pieca i pieczemy 30 minut w 170*

Smacznego.



12 komentarzy:

  1. Pychotka:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka ulubione danie i mojego męża , będziemy próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam żeberka, ale już dawno nie jadłam. Podoba mi się ten przepis, pominęłabym jedynie kminek, którego nie lubię.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeberka wyglądają pysznie. Curry uwielbiam i dodaję je wszędzie gdzie tylko jest to możliwe :)
    Ściskam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój narzeczony byłby wprost zachwycony. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzadko robie zeberka, ale przepis fajny

    OdpowiedzUsuń