BUDYŃ JAGLANY Z JABŁKIEM
Budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem, syropem klonowym i morwą.
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka masła
sól (na końcu łyżeczki
Kaszę wsyp na sitko i dokładnie przelej wodą bieżącą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, wsyp kaszę , posól i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małej mocy palnika, 8-10 minut. Jabłko obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dołóż do gotującej kaszy. Kontynuuj gotowanie, jeszcze 5 minut. Wyłącz, zblenduj na gładką masę. Przełóż do szklaneczek, salaterek lub pucharków. Wierzch polej syropem klonowym i posyp morwą.
Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę więcej wody.
Smacznego.
Bardzo fajny pomysł. Kiedyś robiłam takie budynie, jeszcze gdy mieszkałam w Polsce. Z czasem jakoś przestałam je robić, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńTakiego budyniu jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Se ve un poztre muy rico y fácil de hacer. Gracias
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam, wygląda pysznie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię budyń jaglany. Takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!!
OdpowiedzUsuńPrzeapetycznie wygląda ten budyń, wyszedł z niego prawdziwy deser :D
OdpowiedzUsuńI needed something sweet! Thank you for this!
OdpowiedzUsuńOh this pudin look so delicious
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this recipe with us!
Łatwy, szybki i mniam🙂
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dzięki za prosty, ale świetny przepis, bo... ja uwielbiam budyń!
OdpowiedzUsuńPamiętam, jak kiedyś dostępny był w sprzedaży właśnie jaglany i bardzo przypadł mi do gustu. Niestety chyba nie sprzedawał się najlepiej, bo tak jak szybko się pojawił... tak samo szybko znikł ;-))
Pięknej niedzieli życzę...
Anita
Także pamiętam tą krótką chwilę, gdy był na półkach sklepowych.
UsuńWygląda pysznie i zdrowo! 🍎 Uwielbiam kaszę jaglaną w słodkiej wersji, a połączenie z jabłkiem i syropem klonowym to strzał w dziesiątkę. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo moje smaki. Deser wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie początkiem lata
Świetny, wspaniale wygląda w tych pucharkach <3
OdpowiedzUsuńmniamm pychotka
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, budyń wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń