CO POWODUJE GORZKI SMAK KAWY?
Kawa to nie tylko napój. To rytuał, który rozpoczyna nasz dzień, towarzyszy spotkaniom i inspiruje do działania.
Smak kawy zależy od stopnia wypalenia, obróbki oraz plantacji. Kawa słynie z delikatnej goryczki, która równocześnie nadaje jej wyrazisty, gorzkawy smak. Zbyt intensywna gorycz, może okazać się nieprzyjemna w odbiorze i zbyt mocno przytłaczać kubki smakowe.
Co możemy zrobić, aby tego uniknąć?
Początkowo uważano, że głównym winowajcą goryczy w kawie jest wyłącznie obecność kofeiny, czyli alkaloidu o delikatnym gorzkawym smaku. Dekofeinizacja nie usuwa całkowicie goryczy. Jego źródłem jest wysoka temperatura w procesie wypalania ziaren.
Jeżeli temperatura wypalania ziaren cały czas rośnie, kwasy chlorogenowe i ich laktony przekształcają się w kwas chinowy i fenyloindany. Substancje te wpływają na odczucie ostrej, intensywnej goryczy w kawie. Oznacza to, że ziarna o jasnym lub średnim stopniu zabarwienia zawierają łagodną goryczkę. Natomiast ciemne ziarna mogą mieć wyższy poziom goryczy, który potęguje nieprzyjemne doznania smakowe.
DLACZEGO KAWA Z EKSPRESU JEST GORZKA?
1.To przeważnie efekt doboru niskiej jakości ziaren, które mogą być niewłaściwie przechowywane.
2.Zbyt drobnego mielenia ziaren, co prowadzi do nadmiernej ekstrakcji i uwalniania niepożądanych nut smakowych.
3.Ustawienia wysokiej temperatury parzenia, która powoduje wydobycie gorzkich smaków kawy
4.Długiego parzenia kawy, w efekcie czego kawa staje się intensywna i gorzka w smaku
5.Użycia zbyt dużej ilości wody
Aby uniknąć rozczarowania przy zakupie kawy, warto wybierać produkty od sprawdzonych marek. Dzięki temu mamy pewność, z jakich upraw pochodzą ziarna, a także jak wygląda ich proces palenia i pakowania.
Delikatna gorycz to naturalny element profilu sensorycznego każdego napoju kawowego.
Warto pamiętać;
- grubsze mielenie ziaren poleca się głównie do parzenia kawy w french pressach, gdzie kontakt z wodą jest dłuższy
- średnie mielenie ziaren to idealna opcja do dripów i ekspresów przelewowych, co pozwala na utrzymanie zbalansowanego smaku napoju
- drobne mielenie najlepiej sprawdza się w espresso, gdzie kontakt kawy z wodą jest krótki
Na opakowaniach niektórych marek, możemy spotkać etykietę, na której są przydatne informacje.
Bardzo fajna ciekawostki. Uwielbiam pić kawę.
OdpowiedzUsuńTeż lubię kawę ale niezbyt mocną, na opakowaniu ma nr 4 , pije kawę sypaną czyli po turecku, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne informacje.
OdpowiedzUsuńJa lubię tylko rozpuszczalną kawę, mam bardzo prostacki gust smakowy ;))
OdpowiedzUsuńŚwietne wyjaśnienie! Teraz już wiem, że gorzki smak kawy to nie tylko kofeina, ale głównie efekt zbyt mocnego wypalenia i niewłaściwego parzenia. Dzięki za praktyczne wskazówki dotyczące mielenia i temperatury – to naprawdę pomaga cieszyć się idealnym smakiem!
OdpowiedzUsuńIle ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuńPiję kawę i jedyne kryterium jakie przychodzi mi do głowy to czy mi smakuje czy nie.
A okazuje się, że jej smak zależy od bardzo wielu czynników.
Pozdrawiam serdecznie
Jestem raczej herbaciarą, ale lubię też kawę w małych ilościach, nie przeszkadza mi gorzki smak, najbardziej nie lubię, gdy kawa ma kwaśny posmak :)
OdpowiedzUsuńJa też jestem herbaciarą, ale nauczyłam się pić kawę. Aktualnie moją ulubioną jest americana. Wystarczy mi mała, w filiżance pita w dobrym towarzystwie.
UsuńCo ciekawe ostatnio kupowałam w MacDonaldzie średnią i była dla mnie za duża.
Kiedyś polubiłam rozpuszczalną z mlekiem, ale porzuciłam gdy zasmakowałam parzoną cappucino, albo zwykłe flat white, że o affogato nie wspomnę :D
OdpowiedzUsuńPomocny wpis.
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką kawy. Najbardziej lubię tą o niskiej kwasowości, ale dużej intensywności. Nie lubię też zbyt dużej goryczki. Zawsze wybieram też te z wyższą zawartością kofeiny.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawaim 🤗🧡
I love coffee too. I feel incomplete when I don't drink it. I have a hard time drinking it when it's too bitter. Thanks to the information you gave me, I learned why. Thanks for sharing! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawkę☕😊
OdpowiedzUsuńNie lubię kawy... Jakoś nie przepadam za jej smakiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tę notkę🙂 Jestem wielbicielką i smakoszką kawy do tego stopnia, że dzień bez kawy uważam za stracony, a nawet... mam 2 ekspresy do kawy. Pijam espresso, a najlepszą kawę miałam okazję pić w Turcji - jej smak i aromat pamiętam do dzisiaj.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam🙂
Uwielbiam kawę :)
OdpowiedzUsuńWitaj już lipcowo
OdpowiedzUsuńKawy nie piję, ale lubię jej zapach
Pozdrawiam uciekającą chwilą w drugim półroczu