środa, 10 grudnia 2025

Pianki z jabłek





 PIANKI Z JABŁEK






600 g. obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
100 ml. wody
1 galaretka 70 g.

Jabłka umyj, obierz i pokrój. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie zmiażdż je blenderem i do gorących wsyp proszek galaretki. Ja użyłam galaretki o smaku cytrynowym. Wymieszaj łyżką i odstaw, aby przestygła do temperatury pokojowej. Po przestudzeniu masę miksuj mikserem na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Krój na kostki i zajadaj. Smacznego.












 

15 komentarzy:

  1. Wow, jaki fajny pomysł. Moim dzieciom takie pianki na pewno będą smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, musi być pyszne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest mega pyszne i zdecydowanie zdrowsze od pianek przemyslowych. Robiłam truskawkowe. Myślę, że można pokombinować z owocami dowolnie a efekt zawsze będzie rewelacyjny:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest super pomysł, muszę go koniecznie po świętach wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW! Pomysł wykorzystam jako słodkość do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. Wyglądają rewelacyjnie 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  7. O wow! Pierwszy raz słyszę o takim pomyśle, muszę kiedyś koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie słyszałam wcześniej o czymś takim :o
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie wiesz jak zaczęły mi ślinianki pracować. Świetne:):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooo takie przepis to akurat dla zapracowanej kobiety czyli dla mnie :-))) Wygląda mega apetycznie! Widziałam go juz na kilku blogach, ale realizacji u mnie się nie doczekał (jeszcze). Myślę, że w Nowym Roku skuszę się na wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja 😋 Podobną masą z galaretki i jabłek przekładam ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie spróbuję. Uwielbiam takie małe co nieco

    OdpowiedzUsuń