CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I KRUSZONKĄ
Przygotuj formę do pieczenia 25/25.
Składniki na ciasto;
1 szklankę mleka
500 g. mąki pszennej
szczyptę soli
1/4 szklanki cukru
100 g. masła
1 średnie jajko40 g. świeżych drożdży
50 g. dużych rodzynek
Składniki na kruszonkę;
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cynamonu
Do wysokiego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Zrób dołek, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wlej lekko podgrzane mleko.
Naczynie nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do surowego ciasta dołóż roztopione masło i wbij jajko. Całość wyrabiaj mikserem ok. 15 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz i drobno pokrój. Wymieszaj je z ciastem. Tak przygotowaną mieszankę odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut. Nakryj ją ściereczką.
W miedzy czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem i w tej sypkiej mieszance posiekaj zimne masło. Kruszonka powinna być sypka, rozcieraj ją palcami. Jeżeli uznasz za stosowne, można dołożyć odrobinę mąki.
Ciasto po wyrośnięciu chwilę ugnieć, aby go odparować. Rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kruszonką.
Piecz 170* 35-40 minut

Uwielbiam jeść takie ciasto w towarzystwie dobrej kawy.
OdpowiedzUsuńKażde drożdżowe ciasto bardzo lubię, a jeszcze z kruszonką, to już prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam mikołajkowo 🧑🎄🤗
Twój przepis przywołuje we mnie wspomnienia domowego pieczenia z dzieciństwa – zapach drożdży, masła i cynamonowej kruszonki zawsze kojarzył mi się z ciepłem domu i spokojnym popołudniem. Bardzo podoba mi się prostota Twojego opisu i krok po kroku prowadzenie przez cały proces – nawet ktoś, kto rzadko piecze, poczuje się pewnie przy tym cieście.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasta z rodzynkami, a kruszonka z cynamonem to dla mnie kwintesencja jesiennej lub zimowej przyjemności. Najlepsze w tym wszystkim jest chyba to, że takie wypieki łączą w sobie zarówno cierpliwość, jak i małą nagrodę – po kilku godzinach możemy poczuć satysfakcję, trzymając w ręku ciepły kawałek własnoręcznie upieczonego ciasta.
Chyba jutro wypróbuję Twój przepis – szczególnie zwrócę uwagę na te 15 minut wyrabiania mikserem i delikatne odparowanie ciasta przed pieczeniem. To właśnie takie detale robią ogromną różnicę w smaku i konsystencji. Dzięki za inspirację – już czuję, że kuchnia wkrótce wypełni się domowym aromatem.
Uwielbiam drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńDobra technika, której użyłeś. Wyrabianie ciasta przez kilka minut pozwala na aktywację glutenu w mące wraz z drożdżami i tworzy pęcherzyki powietrza, dzięki czemu chleb staje się puszysty i lekki.
OdpowiedzUsuńŚciskam Cię stąd.
Przypomniałaś mi moje drożdżowe wypieki, teraz już nie piekę, tę rolę przejęła córka. POdam więc jej Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale jaka znakomita! Do tego kubek kakao i pełnia szczęścia osiągnięta 🙂
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego 🙂
Ja bym jeszcze rzuciła jakiegoś owocka na wierzch :D
OdpowiedzUsuńMiłego nowego tygodnia ;)
Angelika
Dzień dobry
OdpowiedzUsuńPrzywiałaś wspomnienia
Już czuję zapach i smak tego ciasta
Pozdrawiam serdecznie
Mógłbym zrobić, ale bez rodzynek. U mnie w domu robiło się kiedyś takie ciasto, ale zamiast masła był zwykły olej. Pozdrowienia serdeczne!
OdpowiedzUsuńMówiąc o cieście drożdżowym, uwielbiam jagodzianki w wykonaniu mojej Mamy!!! Zawsze nie mogę się ich doczekać i jem je jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Drożdżowe z dodatkiem cynamonu ❤️ idealnie!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to ulubione ciasto mojego męża i bardzo często je piekę :D
OdpowiedzUsuń