czwartek, 19 czerwca 2025

Budyń jaglany z jabłkiem


 BUDYŃ JAGLANY Z JABŁKIEM




Budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem, syropem klonowym i morwą.

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka masła
sól (na końcu łyżeczki

Kaszę wsyp na sitko i dokładnie przelej wodą bieżącą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, wsyp kaszę , posól i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małej mocy palnika, 8-10 minut. Jabłko obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dołóż do gotującej kaszy. Kontynuuj gotowanie, jeszcze 5 minut. Wyłącz, zblenduj na gładką masę. Przełóż do szklaneczek, salaterek lub pucharków. Wierzch polej syropem klonowym i posyp morwą.
Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę więcej wody.

Smacznego.




23 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł. Kiedyś robiłam takie budynie, jeszcze gdy mieszkałam w Polsce. Z czasem jakoś przestałam je robić, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego budyniu jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Se ve un poztre muy rico y fácil de hacer. Gracias

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię budyń jaglany. Takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeapetycznie wygląda ten budyń, wyszedł z niego prawdziwy deser :D

    OdpowiedzUsuń
  8. I needed something sweet! Thank you for this!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh this pudin look so delicious
    Thank you for sharing this recipe with us!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu, dzięki za prosty, ale świetny przepis, bo... ja uwielbiam budyń!
    Pamiętam, jak kiedyś dostępny był w sprzedaży właśnie jaglany i bardzo przypadł mi do gustu. Niestety chyba nie sprzedawał się najlepiej, bo tak jak szybko się pojawił... tak samo szybko znikł ;-))
    Pięknej niedzieli życzę...
    Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także pamiętam tą krótką chwilę, gdy był na półkach sklepowych.

      Usuń
  12. Wygląda pysznie i zdrowo! 🍎 Uwielbiam kaszę jaglaną w słodkiej wersji, a połączenie z jabłkiem i syropem klonowym to strzał w dziesiątkę. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. To moje smaki. Deser wygląda przepysznie
    Pozdrawiam serdecznie początkiem lata

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny, wspaniale wygląda w tych pucharkach <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, budyń wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń