WIOSENNE PRZESILENIE ?
wtorek, 29 kwietnia 2025
Wiosenne przesilenie ?
niedziela, 27 kwietnia 2025
Ostropest plamisty-zastosowanie
OSTROPEST PLAMISTY ZASTOSOWANIE
Ostropest plamisty można stosować na kilka sposobów;
w postaci zmielonych ziaren-
Najczęściej zaleca się przyjmowanie 2-3 łyżeczek dziennie podczas posiłku, zmielonych nasion do owsianki, jogurtu lub z wodą.
oleju-
3 łyżki dziennie w trakcie posiłku
kapsułek, tabletek-
1-2 kapsułek 2 razy dziennie
naparu-
1 łyżeczkę zmielonych nasion, zalać szklanka wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut.
Ostropest-Sylimaryna ma działanie przeciw zapalne, żółciopędne, spazmolityczne, regeneruje komórki wątrobowe i zapobiega marskości wątroby w przebiegu choroby alkoholowej, hamuje wytrącaniu się złogów i kamieni żółciowych. Przedawkowanie skutkuje wzmożoną pracą jelit, ma to wpływ na częstsze wypróżnienia. Zmieloną postać ostropestu zamówiłam w sklepie internetowym Skworcu. Co zauważyłam stosują ostropest plamisty w sproszkowanej postaci ? mój ciężar ciała spadł. Czyli nie mówi się o tym głośno, ale posiada również właściwości odchudzające.
sobota, 26 kwietnia 2025
Pomidorki cherry pieczone z fetą
POMIDORKI CHERRY PIECZONE Z FETĄ
wtorek, 22 kwietnia 2025
Post o niczym
sobota, 19 kwietnia 2025
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
MAZUREK CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWY
środa, 16 kwietnia 2025
Jogurt z chia i karmelizowanym jabłkiem
środa, 9 kwietnia 2025
Mój jadłospis
MÓJ JADŁOSPIS
ŚNIADANIE Sałatka, warzywa, kiełki rzodkiewki ser żółty. |
![]() |
OBIAD Gnocchi w sosie pomidorowym i serem pleśniowym. |
KOLACJA Kasza bulgur ze szpinakiem oliwą i przyprawami. Proszę napiszcie co jadacie, co lubicie, czego nie jecie. Będzie mi miło poznać wasze smaki. Pozdrawiam wszystkich, Małgorzata. |
wtorek, 8 kwietnia 2025
Chleb Pszenno- Orkiszowy
CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY
Polecam również ;
Chleb pszenny z czarnymi oliwkami
sobota, 5 kwietnia 2025
LAMINGTONY MALINOWE
LAMINGTONY MALINOWE
To tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem i posypane kokosem.
Przygotuj formę do pieczenia 30/20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto;
7 jaj (M)
250 g. mąki
250 g. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj, aż masa ociepli się. Zdejmij miskę s garnka i dalej ubijaj, aż masa się ostudzi i będzie gęsta i puszysta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp w trzech partiach do masy. Mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, wyrównaj i piecz 25 minut na złoty kolor. Nie wyjmuj od razu po upieczeniu. Pozostaw w piekarniku jeszcze ok. 10 minut. Biszkopt bobrze wystudź. Najlepiej upiec go dzień wcześniej.
Polewa malinowa;
2 szklanki malin (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 szklanka wrzątku
Do malin wlej wrzątek i wsyp cukier. Zagotuj. Przelej przez sitko. W osobnym garnuszku rozprowadź skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do soku malinowego i chwilę zagotuj, aż lekko zgęstnieje.
Biszkopt pokrój na równe kawałki. Przy pomocy dwóch widelców zanurzaj w polewie malinowej. Następnie obtaczaj w kokosie.
Smacznego.
Wirówka do sałaty
WIRÓWKA DO SAŁATY
Wirówka składa się z trzech części, miska, sitko i pokrywka. Do miski wlewamy zimną wodę, w niej umieszczamy sałatę na sitku. Szczelnie zamykamy i wirujemy. Podczas wirowania woda ścieka do miski. Czynność ta nie uszkadza sałaty, zachowuje ona chrupkość, kolor i smak.
Tutaj pokazuję szpinak przed i po. Zrobiłam z niego koktajl.