wtorek, 29 kwietnia 2025

Wiosenne przesilenie ?


 WIOSENNE PRZESILENIE ?





Od pewnego czasu czuję wiosnę i jej oznaki, nie tylko w przyrodzie. Nie bardzo rozumiem, czy to osłabia mnie przesilenie wiosenne ? czy złe wiadomości, które otrzymuję. W dniu dzisiejszym kolejna osoba została zaatakowana przez nożownika. Był to lekarz, który w trakcie przyjmowania pacjentów poległ. Pracowałam z nim kilka lat temu.To jest dla mnie cios. Nie umiem sobie wytłumaczyć i zarazem nie pojmuję, co kieruje ludźmi ? Ogromna deprawacja mediów społecznościowych, zanik wyrzutów sumienia, znieczulica. Czy zabicie kogoś to jak pstryknięcie palcem ?. Niezadowolenie pacjenta , przełożyło się w śmiertelne w skutki działanie. Każdy z nas jest pacjentem, bardziej lub mniej zadowolonym. Jeżeli coś mi nie pasuje, idę dalej. Jeden lekarz nie reprezentuje ogółu. Choroba, zwykło się mawiać; nie wybiera. Nie można, swojego niezadowolenia przelewać na cały świat. Dodam także że nikt nie jest cudotwórcą, nie da się wszystkiego naprawić, jeśli coś się uszkodziło na skutek wypadku. Na wszystko potrzeba czasu, dłuższej lub krótszej rehabilitacji. Często skutki uszczerbku na zdrowiu, pozostają do końca życia i trzeba się z tym pogodzić. 
Do zobaczenia Tomku kiedyś na pewno się spotkamy. 




niedziela, 27 kwietnia 2025

Ostropest plamisty-zastosowanie

 

OSTROPEST PLAMISTY ZASTOSOWANIE



Ostropest plamisty można stosować na kilka sposobów; 

w postaci zmielonych ziaren-

Najczęściej zaleca się przyjmowanie 2-3 łyżeczek dziennie podczas posiłku, zmielonych nasion do owsianki, jogurtu lub z wodą.

oleju-

3 łyżki dziennie w trakcie posiłku

kapsułek, tabletek-

1-2 kapsułek 2 razy dziennie

naparu-

1 łyżeczkę zmielonych nasion, zalać szklanka wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut.

Ostropest-Sylimaryna ma działanie przeciw zapalne, żółciopędne, spazmolityczne, regeneruje komórki wątrobowe i zapobiega marskości wątroby w przebiegu choroby alkoholowej, hamuje wytrącaniu się złogów i kamieni żółciowych. Przedawkowanie skutkuje wzmożoną pracą jelit, ma to wpływ na częstsze wypróżnienia. Zmieloną postać ostropestu zamówiłam w sklepie internetowym Skworcu. Co zauważyłam stosują ostropest plamisty w sproszkowanej postaci ? mój ciężar ciała spadł. Czyli nie mówi się o tym głośno, ale posiada również właściwości odchudzające.

 




sobota, 26 kwietnia 2025

Pomidorki cherry pieczone z fetą


POMIDORKI CHERRY PIECZONE Z FETĄ




Ser feta pieczony z pomidorkami cherry, może mieć zastosowanie jako danie główne, dodatek do sałatek lub po zmiksowaniu, możemy użyć takiej pasty do makaronów i zapiekanek.

500 g. pomidorków cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g. słonego sera feta 
3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
sól do smaku

Piekarnik nagrzej do 180*. Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę oliwy, rozprowadź ją. Połówki pomidorków posyp solą, pieprzem i rozmarynem oraz zgniecionymi ząbkami czosnku.
Kropimy pozostałą oliwą i wykładamy kosteczki sera feta. Pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego.




wtorek, 22 kwietnia 2025

Post o niczym


POST O NICZYM







Po wielkim świątecznym obżarstwie, postanowiłam trochę się poruszać. Mówiąc trochę, to i tak dużo powiedziane. Choćbym chciała więcej, to było by nierealne. Wyszliśmy na małe wzniesienie, po drodze były ławeczki, często przystawałam, podziwiając przyrodę. O tym jak przez kilka dni można stracić kondycję, przekonałam się dzisiaj. I co dalej ? lodówka cała pełna, jedzenie drogie, szkoda wyrzucić. Czy poświęcę się, czy też nie. Czy mój zdrowy rozsądek przewidzi konsekwencje ?. Czytałam kiedyś artykuł o zdrowym rozsądku, nie idzie on w parze z wysokim IQ. Zjawisko to nazywa się ''sprytni głupcy''.
Poniżej pejzaże jakie dzisiaj widziałam i podziwiałam. 






 

Dziękuję wam, że ze mną jesteście. Napiszcie proszę, jak spędziliście święta. 

sobota, 19 kwietnia 2025

Mazurek czekoladowo-śliwkowy


 MAZUREK CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWY




Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Powinien być słodki. Ten wbrew pozorom taki nie jest. Ograniczyłam cukier do minimum. Powideł śliwkowych użyłam bezcukrowych i polałam roztopioną gorzką czekoladą. 

Składniki na spód;

100 g. margaryny
170 g. mąki pszennej
50 g. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól na końcu łyżeczki

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać żółtko, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagnieść, rękoma lub w malakserze, aż powstanie jednolita zwarta bryła. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na godzinę.
Formę 20/30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Piec 170* 20 minut. opcja góra dół.

Po wystudzeniu posmarować konfiturą ze śliwek, poukładać  śliwki kalifornijskie i polać roztopioną gorzką czekoladą.

WESOŁYCH ŚWIĄT








środa, 16 kwietnia 2025

Jogurt z chia i karmelizowanym jabłkiem

 


JOGURT Z CHIA I KARMELIZOWANYM JABŁKIEM




Moja propozycja na śniadanie lub deser. 

400 ml jogurtu naturalnego
2 duże łyżki nasion chia

Nasionka muszą napęcznieć, wobec tego należy je odpowiednio wcześniej namoczyć w jogurcie. Zrobiłam to wieczorem, ponieważ to był mój posiłek na śniadanie. 

Karmelizowane jabłko dobrze zrobić w dniu spożycia i podać jeszcze ciepłe. Podaję składniki na karmelizowane jabłko;

1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka masła

Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój. Na patelnię wsyp cukier, cynamon i dodaj masło. Delikatnie podgrzewaj, aż cukier rozpuści się i będzie miał szklistą, przezroczystą konsystencję. Na ciepły karmel wrzuć jabłka, mieszaj i smaż 3 minuty, cały czas mieszając. Gotowe jabłuszka wyłóż na jogurt. 

Smacznego.


środa, 9 kwietnia 2025

Mój jadłospis


MÓJ JADŁOSPIS



 

ŚNIADANIE


Sałatka, warzywa, kiełki rzodkiewki ser żółty. 


OBIAD


Gnocchi w sosie pomidorowym i serem pleśniowym.



KOLACJA


Kasza bulgur ze szpinakiem oliwą i przyprawami.

Proszę napiszcie co jadacie, co lubicie, czego nie jecie. Będzie mi miło poznać wasze smaki. Pozdrawiam wszystkich, Małgorzata.

wtorek, 8 kwietnia 2025

Chleb Pszenno- Orkiszowy

 

CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY



Ze składników, które podam upiekłam dwa chleby w podłużnych foremkach. Wyłóż je papierem do pieczenia.

Przygotuj;

850 g. mąki pszennej (550)
1 litr letniej wody
5 dkg. świeżych drożdży
2 małe łyżeczki cukru
1 łyżka soli (z małą górką)
4 łyżki oliwy
ziarna słonecznika na wierzch

Mąki przesiej i wymieszaj ze solą. 
Drożdże pokrusz, dodaj cukier, płatki owsiane,  siemię lniane i ostropest, wlej wodę i wymieszaj. Nakryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie stopniowo dokładaj mąkę, na koniec wlej oliwę. Mieszaj łyżką. Ciasto będzie rzadkie. Nakryj ściereczką i odstaw na 50 minut, w celu wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180*
Mieszankę przełóż do foremek, umieść na środkowej półce piekarnika. Piecz 55 minut. Połowę czasu góra dół, następnie zmień tylko na dolne grzanie. 
Po upieczeniu wystudź na kratce. 





Polecam również ;

Chleb pszenny z czarnymi oliwkami

Chleb z twarogiem bez mąki

Bułki z czarnuszką




sobota, 5 kwietnia 2025

LAMINGTONY MALINOWE

 

LAMINGTONY MALINOWE

To tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem i posypane kokosem.


Przygotuj formę do pieczenia 30/20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto;

7 jaj (M)

250 g. mąki

250 g. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj, aż masa ociepli się. Zdejmij miskę s garnka i dalej ubijaj, aż masa się ostudzi i będzie gęsta i puszysta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp w trzech partiach do masy. Mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, wyrównaj i piecz 25 minut na złoty kolor. Nie wyjmuj od razu po upieczeniu. Pozostaw w piekarniku jeszcze ok. 10 minut. Biszkopt bobrze wystudź. Najlepiej upiec go dzień wcześniej.

Polewa malinowa;

2 szklanki malin (mogą być mrożone)

2 łyżki cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1 szklanka wrzątku

Do malin wlej wrzątek i wsyp cukier. Zagotuj. Przelej przez sitko. W osobnym garnuszku rozprowadź skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do soku malinowego i chwilę zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Biszkopt pokrój na równe kawałki. Przy  pomocy dwóch widelców zanurzaj w polewie malinowej. Następnie obtaczaj w kokosie. 


Smacznego.




Wirówka do sałaty



WIRÓWKA DO  SAŁATY


Wirówka składa się z trzech części, miska, sitko i pokrywka. Do miski wlewamy zimną wodę, w niej umieszczamy sałatę na sitku. Szczelnie zamykamy i wirujemy. Podczas wirowania woda ścieka do miski. Czynność ta nie uszkadza sałaty, zachowuje ona chrupkość, kolor i smak. 

Tutaj pokazuję szpinak przed i po. Zrobiłam z niego koktajl.