poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Bułki z czarnuszką

Bardzo smaczne z chrupiącą skórką bułeczki.
Z podanych składników wychodzi 15 pokaźnych bułek.





5 dkg drożdży
100 ml wody
4 łyżki mąki
1 łyżka miodu
 Z wyżej wymienionych składników robimy zaczyn.
Czyli wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przykrywając ścierką bawełnianą.
Do osobnego naczynia wsypujemy;
400 g mąki TYP 750
300 g mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłej wody
100 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli

Wyrośnięty zaczyn  po 15-20 minutach wylewamy do naczynia z pozostałymi składnikami.
Wyrabiamy około 10 minut.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z naczynia.
Wyrabiamy tym razem wyrabiałam około dwóch minut.
Dzielimy na 15 kawałków.
Formujemy bułki.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Piekłam w 170* 20 minut z termoobiegiem.
Wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 10 minut.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo,a za bułkami przepadam :-) Milego dnia życze i pozdrawiam cieplo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapach domowego pieczywa - ach rozpływam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowne bułeczki, na śniadanko wspaniałe :-) ja uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanko na takich bułeczkach smakuje bosko ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarnuszka i w końcu jakiś przepis gdzie mogę ją wykorzystać - super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie bułki bardzo by mi pasowały do dzisiejszego śniadanka :) tymbardziej że czarnuszkę po prostu uwielbiam w wytrawnych wypiekach

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować zrobić takie buleczki :) Wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń