WINO Z HIBISKUSA
Składniki;
20 l. wody
4,5 kg. cukru
opakowanie drożdży winnych 14%
pirosiarczan potasu 4 g.
dodatkowo będziemy potrzebować, cukromierz oraz pojemnik fermentacyjny.
10 l wody gotujemy z cukrem, wrzucamy suszone kwiaty Hibiskusa i china lychee, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu wybieramy herbatę i przelewamy do pojemnika fermentacyjnego wraz z resztą wody.
Daktyle i rodzynki dokładnie płuczemy i dodajemy do nastawu.
Drożdże dodajemy w/g instrukcji na opakowaniu.
Pojemnik umieszczamy w ciepłym nie nasłonecznionym miejscu. Po dwóch tygodniach usuwamy z wina bakalie.
Czekamy , aż cukier w nastawie spadnie do ''0'' (0 BLG- będzie bardzo wytrawne) wtedy dodajemy pirosiarczan potasu i mieszamy kilka minut.
Odstawiamy na dobę i dosładzamy w/g tabeli
cukier na litr wina
- słodkie > 80 g/l- półsłodkie 40-80 g/l
- półwytrawne 15-40 g/l
- wytrawne <15 g/l
Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce do wyklarowania, możemy do tego użyć środków przyśpieszających takich jak np. bentonit
Po wyklarowaniu zlewamy znad osadu i butelkujemy.
Smacznego.
Przekażę przepis mojemu ciotecznemu bratu, który uwielbia robić wina i nalewki. 😊
OdpowiedzUsuńRobiłam winka z: natki pietruszki, aloesu, żyworódki, ale z hibiskusa jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńNa co pomaga i jak smakuje?
Pozdrawiam;)
Bardzo ciekawy pomysł na takie wino! Wygląda bardzo ładnie i smakuje zapewne również pysznie!
OdpowiedzUsuńPozsrawiam!
Pysznie wygląda takie winko, a najbardziej cieszy że zrobione samodzielnie w domku ^_^
OdpowiedzUsuńNie piłam jeszcze takiego wina. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńKiedyś piłam.
OdpowiedzUsuńLubię wino, szczególnie czerwone, ale takiego nie znam. Robić nie będę, ale chętnie spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńlubię hibiskusa. musi być świetne :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Pozdrawiam serdecznie ☺
OdpowiedzUsuńZaskakujące winko, z takim z hibiskusa się jeszcze nie spotkałam, nie miałam przyjemności spróbować :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ekstra, bardzo ciekawy pomysł na wino :)
OdpowiedzUsuńLubię wino, jednak takiego jeszcze nie piłam. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Super przepis, wielkie dzięki
OdpowiedzUsuńnie wiedziałem, że można zrobić z hibiskusa
dosyć trudno go dostać, ja znalazłem w hurtowni przypraw w Katowicach https://www.digesta.com.pl/
Polecam, bardzo dobra jakość