TORCIK ORZECHOWY
Torcik orzechowy, pyszny i rozpływa się w ustach. Do ciasta zamiast mąki dałam orzechy.
W masie są również orzechy, czyli całość jest mega orzechowa.
Składniki na tortownicę o śr. 15 cm.
Składniki na ciasto orzechowe.
5 jaj
4 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder i cukier z wanilią, następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielone orzechy włoskie.
Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną od dołu papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 170* piekarnika i piec 20 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.
Masa orzechowa;
200 g. masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)
Masło zmiksować na puch. Dodać cukier puder i jeszcze mieszać mikserem, aż cukier puder zostanie całkowicie wchłonięty przez masło. To znaczy nie będzie go czuć pod palcami. Dosypać zmielone orzechy i stopniowo alkohol. Masa już jest gotowa. Teraz trzeba włożyć ją go lodówki. Zrobi się twardsza i bardziej zwarta. Taką dopiero można nakładać na krążki ciasta.
Zimne krążki ciasta przekładać masą. a wierzch udekorować całymi orzechami.
Smacznego.
Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny :P)
OdpowiedzUsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuńWOW!
OdpowiedzUsuńOch zjadłabym kawałek takiego tortu.
Pozdrawiam:)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechowe biszkopty. Najczęściej do ich przygotowania używam orzechów laskowych. Twój torcik musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda ładnie, ale ja akurat za tortami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja ciasta na uroczystości rodzinne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Excellent post (as always)!Thank you very much :)
OdpowiedzUsuńmocno orzechowy ;) pychotka :D
OdpowiedzUsuńcudny torcik!!!
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia torty i na pewno pokażę jej ten przepis. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNie lubię orzechów, ale wizualnie wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWszystko co orzechowe uwielbiam , a więc ten tort na pewno jest pycha . Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńCudowny, prawdziwa uczta do oka i podniebienia :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega puszyście jak na tort bez mąki. wow! chyba spróbuję na urodziny mojego Ł :) Zapowiada się super
OdpowiedzUsuńMoja Mama była mistrzynią takich tortów, a Twój wygląda zupełnie tak samo. Może mi się przyśni? (bo już późno :-))
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńI to jest naprawdę mega orzechowe ciasto! Chyba jeszcze nie spotkałem się z takim przepisem, aby tak dużo orzechów było :) Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda obłędnie na pew o też tak smakuje.
OdpowiedzUsuńAż nabrałam smaka na taki torcik :)
OdpowiedzUsuńObłędny, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńTort dla prawdziwych orzechowych maniaków :D
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńTorcik marzenie ;-D
OdpowiedzUsuń