poniedziałek, 1 lipca 2019

Torcik orzechowy



TORCIK ORZECHOWY



Torcik orzechowy, pyszny i rozpływa się w ustach. Do ciasta zamiast mąki dałam orzechy. 
W masie są również orzechy, czyli całość jest mega orzechowa.
Składniki na tortownicę o śr. 15 cm.

Składniki na ciasto orzechowe.

5 jaj
4 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder i cukier z wanilią, następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielone orzechy włoskie. 

Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną od dołu papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 170* piekarnika i piec 20 minut.

Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.

Masa orzechowa;

200 g. masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)

Masło zmiksować na puch. Dodać cukier puder i jeszcze mieszać mikserem, aż cukier puder zostanie całkowicie wchłonięty przez masło. To znaczy nie będzie go czuć pod palcami. Dosypać zmielone orzechy i stopniowo alkohol. Masa już jest gotowa. Teraz trzeba włożyć ją go lodówki. Zrobi się twardsza i bardziej zwarta. Taką dopiero można nakładać na krążki ciasta.

Zimne krążki ciasta przekładać masą. a wierzch udekorować całymi orzechami.

Smacznego.



27 komentarzy:

  1. WOW!
    Och zjadłabym kawałek takiego tortu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechowe biszkopty. Najczęściej do ich przygotowania używam orzechów laskowych. Twój torcik musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ładnie, ale ja akurat za tortami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna propozycja ciasta na uroczystości rodzinne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama uwielbia torty i na pewno pokażę jej ten przepis. 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię orzechów, ale wizualnie wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko co orzechowe uwielbiam , a więc ten tort na pewno jest pycha . Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny, prawdziwa uczta do oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda mega puszyście jak na tort bez mąki. wow! chyba spróbuję na urodziny mojego Ł :) Zapowiada się super

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja Mama była mistrzynią takich tortów, a Twój wygląda zupełnie tak samo. Może mi się przyśni? (bo już późno :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. I to jest naprawdę mega orzechowe ciasto! Chyba jeszcze nie spotkałem się z takim przepisem, aby tak dużo orzechów było :) Super!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie na pew o też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż nabrałam smaka na taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort dla prawdziwych orzechowych maniaków :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały torcik Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń