KNEDLE Z MORELAMI
Pyszne i sezonowe knedle z morelami. Jest przy nich niewiele pracy, pod warunkiem że ziemniaki ugotujesz wcześniej i wystudzisz.
Składniki na dwie duże porcje;
500 g. ugotowanych ziemniaków
200 g. mąki
1 jajko sól
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę i jajko. Jeżeli ziemniaki były gotowane w słonej wodzie, nie musimy solić ciasta.
Zagnieść, można dłonie oprószyć mąką.
Morele najlepsze są małe, należy wypestkować.
Dużą łyżką nabierać ciasto, spłaszczyć na desce oprószonej mąką, w środek włożyć morelę. Uformować zgrabne, okrągłe kulki. Surowe knedle układać na oprószonej mąką desce.
Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Knedle wrzucamy do gotującej wody, po czym zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy
ok. 5 minut.
Ugotowane knedle możemy polać stopionym masłem z bułką tartą i posypać cukrem trzcinowym.
Smacznego.
Ja najczęściej robię knedle ze śliwką węgierką i uwielbiam je. 😊
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam knedli.
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka zajadałaby się nimi ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńObiad na słodko - idealnie:)
OdpowiedzUsuńKnedle z owocami różnymi robię, bo lubi rodzinka:)
OdpowiedzUsuńTwoje knedle wyglądają b. smacznie:)
Miłego dnia życzę:)
Nigdy sama nie roniłam :)
OdpowiedzUsuńTakie knedle zrobiłam w ubiegłym roku. Zrobiłam ogromny błąd nie próbując moreli, które okazały się zbyt kwaśne. Knedle okazały się nie jadalne pomimo cukru dodanego do przepołowionej moreli.
OdpowiedzUsuńKnedle bardzo lubimy, może skuszę się w tym roku?
Pozdrawiam serdecznie:)
Smaczne i bardzo na czasie z morelami :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie knedelki :) Gosiu tak kusisz, że chyba muszę zrobić. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńto dopiero pomysł, aż szkoda że morele sie u mnie skończyły, bo myśle, że smakowałyby wybornie :)
OdpowiedzUsuńCzłowiek po obiedzie a i tak by zjadł chociaż ze dwie ;-D
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiamy morele ale knedli z nimi jeszcze nie robiłyśmy :)
OdpowiedzUsuń