środa, 31 lipca 2019

Knedle z morelami



KNEDLE Z MORELAMI




Pyszne i sezonowe knedle z morelami. Jest przy nich niewiele pracy, pod warunkiem że ziemniaki ugotujesz wcześniej i wystudzisz.

Składniki na dwie duże porcje;

500 g. ugotowanych ziemniaków
200 g. mąki
1 jajko sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę i jajko. Jeżeli ziemniaki były gotowane w słonej wodzie, nie musimy solić ciasta.
Zagnieść, można dłonie oprószyć mąką.
Morele najlepsze są małe, należy wypestkować.
Dużą łyżką nabierać ciasto, spłaszczyć na desce oprószonej mąką, w środek włożyć morelę. Uformować zgrabne, okrągłe kulki. Surowe knedle układać na oprószonej mąką desce.
Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Knedle wrzucamy do gotującej wody, po czym zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy
 ok. 5 minut.

Ugotowane knedle możemy polać stopionym masłem z bułką tartą i posypać cukrem trzcinowym.

Smacznego.




14 komentarzy:

  1. Ja najczęściej robię knedle ze śliwką węgierką i uwielbiam je. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzinka zajadałaby się nimi ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Knedle z owocami różnymi robię, bo lubi rodzinka:)
    Twoje knedle wyglądają b. smacznie:)
    Miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie knedle zrobiłam w ubiegłym roku. Zrobiłam ogromny błąd nie próbując moreli, które okazały się zbyt kwaśne. Knedle okazały się nie jadalne pomimo cukru dodanego do przepołowionej moreli.
    Knedle bardzo lubimy, może skuszę się w tym roku?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne i bardzo na czasie z morelami :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie knedelki :) Gosiu tak kusisz, że chyba muszę zrobić. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to dopiero pomysł, aż szkoda że morele sie u mnie skończyły, bo myśle, że smakowałyby wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Człowiek po obiedzie a i tak by zjadł chociaż ze dwie ;-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wprost uwielbiamy morele ale knedli z nimi jeszcze nie robiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń