WARZYWNE KOTLETY
Podstawowymi składnikami kotletów są ziemniaki, marchew i cukinia. Zmodyfikowane przeze mnie ziemniaczane kotlety.
Składniki na 12 sztuk;
3 ugotowane ziemniaki
1 surowa marchew
1 surowa cukinia
1 średnia cebula
1 surowe jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz czarny do smaku.
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przetrzeć przez tarkę o drobnych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cukinię dobrze wypłukać i ze skórką zetrzeć. Cebulę poszatkować i podsmażyć na złoty kolor. Do smażenia dodać ulubione przyprawy, u mnie była papryka czerwona słodka. Warzywa i usmażoną cebulkę wymieszać ze sobą. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy.
Wyrobić i utworzyć 12 sztuk placków.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 160* 25 minut.
Smacznego.
Akurat zostało mi z dzisiejszego obiadu sporo ziemniaków, więc może wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńZrobię dla mamy, może nawet jutro ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne, wyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńI smażone, i w wersji pieczonej jak u Ciebie, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają i pewnie też smakują :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich kotletów.
OdpowiedzUsuńspróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smacznie. 😊
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia! Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
A chętnie zrobię:))lubię warzywa:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te kotlety, na pewno smakują pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńLubię❤
OdpowiedzUsuńSuper kotleciki :-)
OdpowiedzUsuń