niedziela, 17 marca 2019

Warzywne kotlety



WARZYWNE KOTLETY





Podstawowymi składnikami kotletów są ziemniaki, marchew i cukinia.  Zmodyfikowane przeze mnie ziemniaczane kotlety.

Składniki na 12 sztuk;

3 ugotowane ziemniaki
1 surowa marchew
1 surowa cukinia
1 średnia cebula
1 surowe jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz czarny do smaku.

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przetrzeć przez tarkę o drobnych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cukinię dobrze wypłukać i ze skórką zetrzeć. Cebulę poszatkować i podsmażyć na złoty kolor. Do smażenia dodać ulubione przyprawy, u mnie była papryka czerwona słodka. Warzywa i usmażoną cebulkę wymieszać ze sobą. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy.

Wyrobić i utworzyć 12 sztuk placków.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 160* 25 minut.

Smacznego.











15 komentarzy:

  1. Akurat zostało mi z dzisiejszego obiadu sporo ziemniaków, więc może wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię dla mamy, może nawet jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I smażone, i w wersji pieczonej jak u Ciebie, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wyglądają i pewnie też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takich kotletów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają naprawdę smacznie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Do zrobienia! Wyglądają przepysznie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. A chętnie zrobię:))lubię warzywa:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe te kotlety, na pewno smakują pysznie :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń