SERNIK Z TAHINI, MELASĄ I ANANASEM NA
CIEMNYM SPODZIE
Wszystkie smaki doskonale się komponują. Pasta z tahini i melasy to zdrowy zamiennik topionej czekolady.
Przygotuj tortownicę 24 cm.
Ciemny spód;
120 g. masła
150 g. ciemnych ciastek
Masło topimy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód blachy. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.
Masa serowa;
1000 g. sera- u mnie z wiaderka
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
Ananas z puszki odsączony, dałam 1/2 zawartości
Ser miksujemy z jajami, cukrem, dosypujemy mąki. Na końcu odsączonego i pokrojonego na małe kawałki ananasa.
Masę serową wylewamy na spód z ciastek. Wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika, następnie zmniejszamy temperaturę do 150* i pieczemy godzinę. Jeżeli sernik zacznie zbyt mocno rosnąć, należy temp. obniżyć.
Wierzch;
2 łyżki pasty tahini
4 łyżki melasy z winogron
Tahini mieszamy z melasą. Pastą smarujemy gorący sernik.
pychota, bardzo lubie serniczki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyśmienity serniczek :-)
OdpowiedzUsuńMOja Mama bardzo lubi serniki a Twój wyglada świetnie :)
OdpowiedzUsuńPychotka, wyglada super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik. 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie serniki☺☺
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńTaki sernik to musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki <3
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSernik z ananasem piekę od czasu do czasu, ale w trochę innej wersji niż Twoja. Z polewą z tahini musi smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńSerniczki bardzo lubię:))takiego jeszcze nie piekłam:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJaki on piękny.. śliczny :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda niezwykle apetycznie! Pycha! ,3
OdpowiedzUsuńFajny ten sernik, pasuje na Wielkanoc jako ciekawa alternatywa dla klasycznego sernika :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu serniki uwielbiam też piekłam sernik ,mam pytanie gdzie kupiłaś tahini
OdpowiedzUsuńZ ananasem bym spróbowała
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i opis brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń