wtorek, 19 marca 2019

Sernik z ananasem, tahini i melasą na ciemnym spodzie



SERNIK Z TAHINI, MELASĄ I ANANASEM NA
 CIEMNYM SPODZIE 




Wszystkie smaki doskonale się komponują. Pasta z tahini i melasy to zdrowy zamiennik topionej czekolady.


Przygotuj tortownicę 24 cm.

Ciemny spód;

120 g. masła
150 g. ciemnych ciastek

Masło topimy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód blachy. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.

Masa serowa;

1000 g. sera- u mnie z wiaderka
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
Ananas z puszki odsączony, dałam 1/2 zawartości 

Ser miksujemy z jajami, cukrem, dosypujemy mąki. Na końcu odsączonego i pokrojonego na małe kawałki ananasa.
Masę serową wylewamy na spód z ciastek. Wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika, następnie zmniejszamy temperaturę do 150* i pieczemy godzinę. Jeżeli sernik zacznie zbyt mocno rosnąć, należy temp. obniżyć.

Wierzch;

2 łyżki pasty tahini
4 łyżki melasy z winogron

Tahini mieszamy z melasą. Pastą smarujemy gorący sernik. 






18 komentarzy:

  1. pychota, bardzo lubie serniczki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. MOja Mama bardzo lubi serniki a Twój wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie serniki☺☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z ananasem piekę od czasu do czasu, ale w trochę innej wersji niż Twoja. Z polewą z tahini musi smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczki bardzo lubię:))takiego jeszcze nie piekłam:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki on piękny.. śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek wygląda niezwykle apetycznie! Pycha! ,3

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny ten sernik, pasuje na Wielkanoc jako ciekawa alternatywa dla klasycznego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu serniki uwielbiam też piekłam sernik ,mam pytanie gdzie kupiłaś tahini

    OdpowiedzUsuń
  11. Z ananasem bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie i opis brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń