czwartek, 14 marca 2019

Wegańskie hamburgery z burakiem


WEGAŃSKIE HAMBURGERY Z BURAKIEM



Przepis pochodzi z książki ''Color Me Vegan''.
Burgery z buraków przerosły moje oczekiwania smakowe.
Są chrupiące dzięki prażonym nasionom słonecznika i sezamu. Przygotowanie ich jest łatwe i zrobisz je w niecałą godzinę.  Jeżeli odpowiednio wcześniej przygotujesz składniki, wymieszanie i pieczenie trwa pół godziny.

Składniki na 25 sztuk hamburgerów;

2 szklanki startych na grubych oczkach buraków
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika
1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu
1/2 szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 ząbków zgniecionego czosnku
sól i pieprz czarny do smaku
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i gotujemy 15 minut. Buraki ścieramy, łączymy z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki, uprażonymi nasionami, oliwką, bułką tartą i mąką. Wlewamy olej, dodajemy kaszę jaglaną i przyprawy. Zakładamy jednorazowe rękawiczki i dłońmi mieszamy.
Formujemy placuszki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 * po włożeniu hamburgerów zmniejszamy temperaturę do 180 *
Pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia odwracamy każdy na drugą stronę.

Smacznego.








14 komentarzy:

  1. Jej nie jadłam jeszcze czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny przepis! Ciekawa jestem, czy nieprażona kasza gryczana nie zdominowałaby smaku. Nie mogę jeść kaszy jaglanej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kaszą gryczaną na pewno będą smakowały inaczej, ale myślę, że też mogą być pyszne. Trzeba spróbować :)

      Usuń
    2. Dorotko kto nie spróbuje ten nie wie :) Niepalona kasza gryczana, czemu nie ;)

      Usuń
  3. mniam :) kiedyś próbowałam robić podobne ale 2 razy mi się nie udały i nie wracałam do tematu, u Ciebie widzę nieco inne składniki i chyba też spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow ale fajne! Trzeba będzie zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele razy przygotowywałam już podobne burgery/kotleciki :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają na "krwiste" :D :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszności zapisuję napewno zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń