piątek, 22 marca 2019

Japoński makowiec



JAPOŃSKI MAKOWIEC





Jest wiele przepisów na japoński makowiec. Postanowiłam zrobić swoja wersję. Ciasto wyszło smaczne, nie za słodkie, nadziane bakaliami i oczywiście mnóstwem jabłek.


Przygotuj tortownicę 22-24 cm.

Spód;

200 g. ciasteczek pełnoziarnistych
150 g. masła
5 łyżek mąki kokosowej

Masło należy rozpuścić, ciasteczka dobrze pokruszyć i wsypać do masła, dodać mąkę kokosową. Wymieszać i masą wyłożyć dno i boki tortownicy.

Masa makowa;

800 g. gotowej masy makowej
50 g. rodzynek
100 g. orzechów włoskich
5 łyżek surowego maku
pełna szklanka rozgotowanych jabłek (nie dodawać do nich cukru)
starta skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
5 łyżek skrobi

Masę makową podgrzać, dodać wypłukane rodzynki, posiekane orzechy włoskie, mus z jabłek, startą skórkę z cytryny i sok, mak surowy, skrobię.

Masę makową wymieszać i wyłożyć na spód z ciastek.

Włożyć do nagrzanego do 160* piekarnika. Piec 50 minut, po czym wyłączyć i trzymać makowiec w piecu do pełnej godziny, czyli 10 minut.
Ciasto umieścić najlepiej na cała noc w lodówce.

Biała polewa;

60 g. białej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego.

Olej roztopić w kąpieli wodnej i wrzucić połamane kostki czekolady.
Rozpuścić i posmarować zimny makowiec.

Ciemna dekoracja;

200 g. wędzonych śliwek
50 g. rodzynek
50 g. orzechów włoskich

Śliwki i rodzynki należy zalać wrzątkiem i odstawić najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Następnie odsączyć dodać pokruszone orzechy i zmiksować blenderem.

Smacznego.


18 komentarzy:

  1. Makowiec wygląda przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Pojadłabym sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto!
    Mam wielkę ochotę je zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i na pewno, tak też smakuje. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, prosty przepis. Muszę go wypróbować i być może na święta będzie nr 1 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, makowiec wygląda bardzo apetycznie.
    Kocham wypieki z makiem.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego cudaka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny makowiec w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne ciasto w Twoim wykonaniu Małgosiu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, bardzo lubię japoński makowiec :D

    OdpowiedzUsuń
  11. to zdecydowanie moja ulubiona wersja makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Japoński uwielbiam. Jest super wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie wyglada, wyobrazam sobie ten smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeden z moich ulubionych makowców ❤

    OdpowiedzUsuń
  16. Również bardzo lubimy ten makowiec ale zawsze kojarzy nam się z grudniowymi świętami :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! Takiego makowca jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń