JAPOŃSKI MAKOWIEC
Jest wiele przepisów na japoński makowiec. Postanowiłam zrobić swoja wersję. Ciasto wyszło smaczne, nie za słodkie, nadziane bakaliami i oczywiście mnóstwem jabłek.
Przygotuj tortownicę 22-24 cm.
Spód;
200 g. ciasteczek pełnoziarnistych
150 g. masła
5 łyżek mąki kokosowej
Masło należy rozpuścić, ciasteczka dobrze pokruszyć i wsypać do masła, dodać mąkę kokosową. Wymieszać i masą wyłożyć dno i boki tortownicy.
Masa makowa;
800 g. gotowej masy makowej
50 g. rodzynek
100 g. orzechów włoskich
5 łyżek surowego maku
pełna szklanka rozgotowanych jabłek (nie dodawać do nich cukru)
starta skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
5 łyżek skrobi
Masę makową podgrzać, dodać wypłukane rodzynki, posiekane orzechy włoskie, mus z jabłek, startą skórkę z cytryny i sok, mak surowy, skrobię.
Masę makową wymieszać i wyłożyć na spód z ciastek.
Włożyć do nagrzanego do 160* piekarnika. Piec 50 minut, po czym wyłączyć i trzymać makowiec w piecu do pełnej godziny, czyli 10 minut.
Ciasto umieścić najlepiej na cała noc w lodówce.
Biała polewa;
60 g. białej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego.
Olej roztopić w kąpieli wodnej i wrzucić połamane kostki czekolady.
Rozpuścić i posmarować zimny makowiec.
Ciemna dekoracja;
200 g. wędzonych śliwek
50 g. rodzynek
50 g. orzechów włoskich
Śliwki i rodzynki należy zalać wrzątkiem i odstawić najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Następnie odsączyć dodać pokruszone orzechy i zmiksować blenderem.
Smacznego.
Makowiec wygląda przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Pojadłabym sobie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńMam wielkę ochotę je zrobić...
Niczym tort :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno, tak też smakuje. 😊
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, prosty przepis. Muszę go wypróbować i być może na święta będzie nr 1 🙂
OdpowiedzUsuńGosiu, makowiec wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńKocham wypieki z makiem.
Pozdrawiam:)
Nigdy nie jadłam takiego cudaka :D
OdpowiedzUsuńPyszny makowiec w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto w Twoim wykonaniu Małgosiu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię japoński makowiec :D
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie moja ulubiona wersja makowca :)
OdpowiedzUsuńJapoński uwielbiam. Jest super wilgotny :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglada, wyobrazam sobie ten smak :-)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych makowców ❤
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubimy ten makowiec ale zawsze kojarzy nam się z grudniowymi świętami :P
OdpowiedzUsuńSuper! Takiego makowca jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuń