wtorek, 26 marca 2019

Gołąbki z kapusty włoskiej bez mięsa



GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ BEZ MIĘSA




kapusta włoska
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
6 sztuk dużej cebuli
olej do smażenia
pieprz czarny, sól do smaku
kopiata łyżka papryki czerwonej
liść laurowy, ziele angielskie
bulion warzywny ok. litr

Kasze ugotować w osobnych naczyniach w/g przepisy na opakowaniu.
Cebulę pokroić, posypać przyprawami i smażyć na oleju, do momentu lekkiego przyrumienienia.
Usmażoną cebulę wymieszać z ugotowanymi kaszami. Doprawić jeszcze do smaku w/g uznania.

Kapustę włoską zalać wrzątkiem, wyjmować kolejno po jednym liściu.
Przed parzeniem kapusty należy wyciąć środek, tak zwanego głębia.
Gotowe zawinięte gołąbki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy bulionem i dusimy w piekarniku pod przykryciem.

Smacznego.




30 komentarzy:

  1. Pamiętam, że moja Babcia nigdy nie robiła gołąbków z mięsem.
    Zawsze były z kaszą. Smakowały wybornie. Twoje z pewnością też są takie pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno zrobię te gołabki. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat nie przepadam za gołąbkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę na gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bezmięsne są bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie jadłam ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno ich nie robiłam czas zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!
    Bardzo często robię gołąbki bez mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  9. W takiej wersji jeszcze gołąbków nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to, gołąbki bez mięsa? Wolę jednak tradycyjne 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka wersja gołąbków jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym takie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczne gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu pyszne gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam gołąbki, lubię je w przeróżnych wersjach, i z mięsem i z grzybami i ziemniakami i kaszą :D
    Ta wersja też super :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubie takie golabeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. kasza i cebula? to musi być pyszne i muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wersja zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawa wersja. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takich jeszcze nie jadłam ale kaszę bardzo lubię więc na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetyczne. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy w takiej odsłonie nie jadłam, dlatego muszę się skusic😊

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajny przepis. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pycha :) Nasza mama zawsze wykombinuje jakieś gołąbki bez mięsa i zawsze bardzo nam smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetna wariacja na temat klasyki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie jadłam bezmięsnych gołąbków :D

    OdpowiedzUsuń