GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ BEZ MIĘSA
kapusta włoska
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
6 sztuk dużej cebuli
olej do smażenia
pieprz czarny, sól do smaku
kopiata łyżka papryki czerwonej
liść laurowy, ziele angielskie
bulion warzywny ok. litr
Kasze ugotować w osobnych naczyniach w/g przepisy na opakowaniu.
Cebulę pokroić, posypać przyprawami i smażyć na oleju, do momentu lekkiego przyrumienienia.
Usmażoną cebulę wymieszać z ugotowanymi kaszami. Doprawić jeszcze do smaku w/g uznania.
Kapustę włoską zalać wrzątkiem, wyjmować kolejno po jednym liściu.
Przed parzeniem kapusty należy wyciąć środek, tak zwanego głębia.
Gotowe zawinięte gołąbki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy bulionem i dusimy w piekarniku pod przykryciem.
Smacznego.
fajne te wege gołabki :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że moja Babcia nigdy nie robiła gołąbków z mięsem.
OdpowiedzUsuńZawsze były z kaszą. Smakowały wybornie. Twoje z pewnością też są takie pyszne.
Pozdrawiam serdecznie:)
Na pewno zrobię te gołabki. 😊
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za gołąbkami.
OdpowiedzUsuńMam ochotę na gołąbki :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam ☺☺
OdpowiedzUsuńciekawy farsz;)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie robiłam czas zrobić
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo często robię gołąbki bez mięsa.
W takiej wersji jeszcze gołąbków nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuńJak to, gołąbki bez mięsa? Wolę jednak tradycyjne 😊
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne gołąbki :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu pyszne gołąbki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, lubię je w przeróżnych wersjach, i z mięsem i z grzybami i ziemniakami i kaszą :D
OdpowiedzUsuńTa wersja też super :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo lubie takie golabeczki :-)
OdpowiedzUsuńWersja zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam ale kaszę bardzo lubię więc na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNigdy w takiej odsłonie nie jadłam, dlatego muszę się skusic😊
OdpowiedzUsuńPycha :) Nasza mama zawsze wykombinuje jakieś gołąbki bez mięsa i zawsze bardzo nam smakują :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bezmięsnych gołąbków :D
OdpowiedzUsuń