CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI
Wilgotne i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek. Na wierzchu polewa czekoladowa. Jabłka wysypujemy na blachę, na nie wylewamy ciasto. Po upieczeniu całość odwracamy. Smarujemy czekoladową polewą.
Przepis na ciasto;
Blaszka 24/36 cm wyłożona papierem do pieczenia.
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
3 jaja
3/4 kostki masła
6 łyżek kakao
2 płaskie łyżeczki sody
6 łyżek powideł śliwkowych
1 kg. jabłek obranych i pokrojonych na ćwiartki
1 łyżka cynamonu
Masło roztopić i wystudzić, mleko można lekko podgrzać, jaja mają być wyjęte z lodówki dużo wcześniej przed przystąpieniem do pieczenia.
Jaja zmiksować z cukrem do białości. Stopniowo dolewać masło i mleko. Następnie przesiane ze sodą mąki. Wsypać kakao i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Na koniec dodać powidła śliwkowe i wymieszać ciasto szpatułką.
Piekarnik nastawiamy do 170*
Jabłka wymieszać z cynamonem i wyłożyć nimi dno blachy.
Na jabłka wylać ciasto.
Od razu umieścić w nagrzanym piekarniku.
Pieczemy 40 minut.
Czekoladowa polewa;
90 g. gorzkiej czekolady
100 ml. śmietanki 30%
Śmietankę podgrzewamy, aż na brzegach pojawią się małe bąbelki. Po czym należy wyłączyć i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż powstanie sos czekoladowy.
Ciasto po upieczeniu należy ostudzić, odwrócić dnem do góry, zdjąć papier i posmarować polewą czekoladową.
Smacznego.
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńI tak z pewnością smakuje.
O mamo boskie, mniam pychota! ;P
OdpowiedzUsuńTaki ala murzynek - z pewnością pyszne (ciasto) ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Na pewno by mi smakował.
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne. Na pewno wypróbuję przepis. 😊
OdpowiedzUsuńNasza mama robiła kiedyś czekoladowe z jabłkiem i bardzo smacznie je wspominamy :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)))ja lubię z jabłkami a córka z czekoladą :))byłoby to rozwiązanie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Wspaniale wygląda, aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniale się prezentuje aż ślinka leci żeby sięgnąć po kawałek
OdpowiedzUsuńMoja mama piecze podobne, uwielbiam je :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite. Lubię takie wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pychota!
OdpowiedzUsuńUwaga! Zmieniłam adres bloda na http://kuchniawkolorachlata.wordpress.com
Ale wygląda obłednie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJakie ono musi być pyszne ❤
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, takie jabłka zatopione w czekoladowym cieście muszą smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńprzydałby się kawałeczek do kawy
OdpowiedzUsuń