Dzisiaj u mnie zapachniało drożdżowym. Kto zna ten zapach i go lubi, wie o czym piszę :)
Ciasto zrobiłam z dużymi czarnymi winogronami. Poukładałam je na wierzchu tak jak układa się śliwki. Wcześniej oczyściłam z pesteczek.
Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu.
Nie wymaga ugniatania ani ciepła.
Zainspirowałam się przepisem
Wprowadziłam niewielkie zmiany.
|
10 dkg drożdży w kostce szklanka cukru jeden cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 jaja roztrzepane 4 szklanki mąki
Winogrona
Kruszonka; 1/2 kostki margaryny kopiata szklanka mąki 2 łyżki kaszy manny 1/3 szklanki cukru |
|
Drożdże, cukier , cukier waniliowy, mleko, jajka, przesiana mąkę i na końcu 1/2 szklanki oleju umieszczamy w misce. Składników nie mieszamy. Miska może być w lodówce lub na stole w kuchni. Nie ma to znaczenia. Nasza miseczka ma czekać dwie godziny . Po tym czasie na wierzch wylewamy drugą połowę oleju. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę. Układamy winogrona. Posypujemy kruszonką |
|
Piekłam 45 minut w 170* Po wyłaczeniu trzymałam w piekarniku jeszcze 15 minut. |
Jakoś nigdy nie lubiłam ciasta drożdzowego, tylko w ciazy sie nim zajadałam:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne drożdżowe ciasto. Uwielbiam takie domowe wypieki, ale w winogronami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe ciasta, ja upiekłam ze śliwkami. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Taka drożdżówka sypana jest super, bo nie wymaga wyrabiana. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajniutkie ciasto. U mnie dzisiaj pachnie drożdżowym ze śliweczkami :)
OdpowiedzUsuńmmm kruszonka to jest to co tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńTakiego placka nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZ winogronem takiego ciasta jeszcze nie jadłyśmy :) Najbardziej lubimy kruszonkę xD
OdpowiedzUsuńTakiego zestawu nie jadła, ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jak smakuje. Uwielbiam drozdzowe, ale teraz jest u nas tak zimno, ze boje sie, ze mi nie wyrosnie, a to jest swietny przepis, musze wyprobowac :-) Dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe pod kruszonką to jedno z moich ulubionych słodkości :) Musze wypróbować z dodatkiem winogron, tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuń