wtorek, 9 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z czarnymi winogronami i kruszonką

Dzisiaj u mnie zapachniało drożdżowym.  Kto zna ten zapach i go lubi, wie o czym piszę :)
Ciasto zrobiłam z dużymi czarnymi winogronami. Poukładałam je na wierzchu tak jak układa się śliwki.  Wcześniej oczyściłam z pesteczek.
 Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu.
Nie wymaga ugniatania ani ciepła.
Zainspirowałam się przepisem 


Wprowadziłam niewielkie zmiany.


10 dkg drożdży w kostce
szklanka cukru
jeden cukier waniliowy
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4 jaja roztrzepane
4 szklanki mąki

Winogrona

Kruszonka;
1/2 kostki margaryny
kopiata szklanka mąki
2 łyżki kaszy manny
1/3 szklanki cukru

Drożdże, cukier , cukier waniliowy, mleko, jajka, przesiana mąkę i na końcu 1/2 szklanki oleju umieszczamy w misce.
Składników nie mieszamy.
Miska może być w lodówce lub na stole w kuchni. Nie ma to znaczenia.
Nasza miseczka ma czekać dwie godziny .
Po tym czasie na wierzch wylewamy drugą połowę oleju.
Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy na blachę.
Układamy winogrona.
Posypujemy kruszonką

Piekłam 45 minut w 170*
Po wyłaczeniu trzymałam w piekarniku jeszcze 15 minut.

13 komentarzy:

  1. Jakoś nigdy nie lubiłam ciasta drożdzowego, tylko w ciazy sie nim zajadałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne drożdżowe ciasto. Uwielbiam takie domowe wypieki, ale w winogronami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię drożdżowe ciasta, ja upiekłam ze śliwkami. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta drożdżowe kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :) Taka drożdżówka sypana jest super, bo nie wymaga wyrabiana. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajniutkie ciasto. U mnie dzisiaj pachnie drożdżowym ze śliweczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm kruszonka to jest to co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciacho, uwielbiam drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego placka nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z winogronem takiego ciasta jeszcze nie jadłyśmy :) Najbardziej lubimy kruszonkę xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego zestawu nie jadła, ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje. Uwielbiam drozdzowe, ale teraz jest u nas tak zimno, ze boje sie, ze mi nie wyrosnie, a to jest swietny przepis, musze wyprobowac :-) Dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe pod kruszonką to jedno z moich ulubionych słodkości :) Musze wypróbować z dodatkiem winogron, tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń