Połączenie ziemniaków surowych i gotowanych. Nie znam osoby, która nie lubi. Jest to również przepis na tradycyjne pyzy. Jeżeli robimy bez farszu, polecam prosty sposób wykonania i gotowania.
Jaki? zaraz napiszę.
|
5 ziemniaków surowych startych na drobnych oczkach 5 ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kaszy manny sól, pieprz
Przygotowanie; Surowe starte ziemniaki pozbawiamy soku, łączymy z ugotowanymi, kaszą i mąką. Składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 4 minuty na lekkim ogniu.
Wykonanie moich klusek jest dlatego proste, ponieważ porcje na wodę kładłam łyżką. Podałam ze smażoną cebulką i boczkiem surowym wędzonym podsmażonym. |
Dobre rady;
ważne jest aby,ugotowane ziemniaki były zimne, surowe natomiast po starciu odciśnięte.
Smacznego i polecam :)
Dawno nie jadłam takich kluseczek,a są przecież takie smaczne. Koniecznie muszę je zrobić. Dzięki za przypomnienie mi :-) :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Basiu, pozdrówka :)
UsuńMniam , uwielbiam takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
UsuńPyszne kluseczki. Jeszcze takich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńMasz rację. Każdy je lubi :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
Usuńale bym teraz takie zjadła, chyba pójdę zaraz do kuchni i sobie zrobię hihi
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo szybkie danie ;)
UsuńBoskie danie <3 Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję -:)
Usuńtakich mieszanych kluseczek jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńO matko jak my lubimy akie kluseczki! Niestety nie są na nasze żołądki :(
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam się bardzo bardzo głodna, patrząc na to zdjęcie, a o tej porze nie wypada już jesc :/
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam! Fajne smaki mi, Gosiu, przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuń