piątek, 2 września 2016

Jabłka pod kruszonką

Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Gdy w całym domu  pachnie cynamonem i goździkami.


Na farsz;

kilogram obranych jabłek
cynamon , goździki zmielone
Garść bułki tartej
1/2 szklanki cukru
 Jabłuszka kroimy w plasterki, mieszamy z bułką, cukrem i przyprawami. Odstawiamy na bok.

Kruszonka;

1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
mąki tyle aby powstała sypka masa. U mnie była to 1 i 1/2 szklanki. 
szczypta kurkumy dla koloru ( nie musi być )


 Ciasto piekłam w naczyniu żaroodpornym.
Na spód naczynia wyłożyłam jabłka.
Posypałam kruszonką.
Piekłam 30 min. w 170* bez przykrycia.



14 komentarzy:

  1. Ależ nam smaka narobiłaś <3 Boskie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, narobiłaś mi wielkiego smaka

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na owocowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesienią zapachniało. Jabłka z cynamonem bardzo lubię :)
    Fajniutki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :-) taki deser jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszystkie takie szybkie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto, ale jakże smacznie. Uwielbiam takie desery.

    OdpowiedzUsuń
  8. do zapiekanych jabłek, jak i szarlotek mam słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruszonka to po prostu taki mały cud w kuchni! Pychotka ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. O raju, jakie to musi być dobre!!! :D A jaki zapach w domu podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń