Dzisiaj częstuję Was plackami ziemniaczanymi po węgiersku.
Najważniejszy w tym przepisie jest sos. Musi być bardzo wyrazisty w smaku i lekko grzać podniebienie :).
przepis na placki;
5 surowych ziemniaków należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać dwa surowe jaja, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką, kilka łyżek mąki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przepis na gulasz;
1/2 kg mięsa (u mnie drobiowe)
2 cebule czerwone, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, papryka ostra (chili)
papryka słodka. Papryka surowa pokrojona.
Mięso dusimy z przyprawami. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w paski i paprykę.
Smacznego :)
bardzo lubię :) to danie i wszelkiego jego wariacje :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa Agusia :)
UsuńU nas placki ziemniaczane zawsze były w wersji na słodko :D
OdpowiedzUsuńPlacki po węgiersku bardzo lubię. Sos z papryką idealnie do nich pasuje :)
OdpowiedzUsuńKochamy takie placki <3
OdpowiedzUsuń