Składniki;
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
250 ml. mleka
1 jajko
75 ml oleju ( 5 łyżek)
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
na farsz;
300g startej i odciśniętej dyni
cynamon
łyżka cukru do posypania blatu ciasta
Pół szklanki letniego mleka mieszamy z drożdżami i kilkoma łyżkami mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę.
Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z naczynia, w którym rosło.
Bardzo krótko zagniatamy.
Wałkujemy na cienki placek.
Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią.
Zwijamy w roladę i kroimy na plastry.
Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem.
Pieczemy 170* 35 minut.
Smacznego ;)
Świetny ten farsz:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się; )
UsuńFajny przepis na pyszny deser! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, to ja porywam jednego takiego ślimaka z dynią :)
OdpowiedzUsuń-:)
Usuńtakich drożdżówek jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPolecam zatem :)
UsuńCiekawy przepis :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo chcielibyśmy skosztować takich <3 Super!
OdpowiedzUsuńMoże pocztą wyślę ? :)
UsuńRobiłam takie drożdżówki, ale z dżemem. Wypróbuję Małgosiu Twój przepis na zdrowsze drożdżówki. Cieplutko pozdrawiam ❤
OdpowiedzUsuńMoniczko wypróbuj koniecznie. Pozdrawiam Cię :)
Usuńwspaniałe jesienne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńPyszna drożdżówka. Dzieciakom z pewnością by się podobała :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł, drożdżówki wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne wykorzystanie dyni! Drożdżówka zdrowsza jak nic, dodaję z przyjemnością do akcji "Zdrowsza drożdżówka" :)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDynie wrecz ubóstwiamy więc takie ślimaczki z nią a do tego z cynamonem muszą być boskie :D
OdpowiedzUsuń