- dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych, ma sporo potasu,
wapnia , fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, do tego jest zupełnie
pozbawiona sodu.
,,
Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.
Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy.
I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Indeks glikemiczny dynia ma wysoki , dlatego nie jest wskazana dla diabetyków.
Nalepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym
więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.
Będę musiała wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie miałam pojęcia, że z dyni można zrobić takie cudo ;)
OdpowiedzUsuńKochana tak mi narobiłaś chęci że muszę zrobić , bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
Usuńciekawe bardzo, kiedyś robiłam dynię z pomarańczą była pyszna
OdpowiedzUsuńCiekawie i niezwykle pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję :)
UsuńBardzo interesujący przepis. Napewno wypróbuję :-) Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu;)
UsuńBardzo intrygujący przepis :) Zapisuje w przepiśniku, żeby zrobić, jak tylko dorobię się dorodnej dyni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPodoba mi się ten przepis muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz się :)
UsuńAle to musi być pyszne :-) koniecznie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko 😊
UsuńNie wiedziałam, że dynia ma tyle dobroczynnych właściwości, chyba jutro z rana popędzę na targ po jakiś pomaranczowy egzemplarz :)
OdpowiedzUsuńDawniej nie lubiłam dyni, lecz na szczęście polubiłam :)
UsuńAle pyszności. Świetnie się prezentuje. kto by pomyślał że dynię mozna wykorzystać do takich rzeczy. ;) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
UsuńTo zdecydowanie musi być pyszne. Dynia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego właśnie teraz powinno się je wykorzystać i również zwrócić uwagę na pestki, które maja kwasy tłuszczowe omeg-3, rewelacyjnie wpływające na cerę, włosy i paznokcie!
OdpowiedzUsuńŚwietny zamiennik kupowanej masy! Z pewnością o wiele wiele zdrowszy :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Dziękuję :) I polecam.
UsuńAle ta masa apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper ! ale bym spróbowała takiej masy :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Z pewnością skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńOdkryłam dynię rok temu i wciąż mnie zaskakuje możliwościami, które daje.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) tak jej jeszcze nie przyrządzałam
OdpowiedzUsuńrobiłam z dyni dżem ale masy krówkowej jeszcze nie :) bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńPiękna masa, a dynia zdrowa i chyba jeszcze nie do końca doceniana :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne :) Miałyśmy okazje próbować. My robimy karmelową pastę z dyni na bazie mleka :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jak robicie tą pastę. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam przetwory z dyni.
Usuń