składniki;
1 kalafior
1 brokuł
1/2 surowej czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
kilka kromek podsuszonego lub czerstwego chleba
300 ml bulionu warzywnego
do mięsnej dodatkowo- dwie kiełbasy krótkie i
1 cebula
100 ml śmietanki 30%
200 ml śmietany 18%
jedno całe jajko i dwa żółtka
ser żółty
Przyprawy; sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, gałka muszkatołowa.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy czerstwe kromki.
W miedzy czasie gotujemy osoloną wodę. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy.
Na kromki wysypujemy nasze warzywa, posypujemy obficie przyprawami. Wylewamy bulion warzywny.
Śmietany mieszamy z jakiem i dwoma żółtkami wcieramy ser żółty. Solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na zapiekanki.
Pieczemy 20 min w 200*
W moim przypadku robiłam dwie zapiekanki. Do jednej dałam kiełbaskę pokrojoną w plasterki i podsmażoną z cebulką.
Składniki jakie podałam z powodzeniem wystarczą na dwa naczynia żaroodporne.
Pamiętajmy tylko o przyprawach :) nie żałujmy ich.
Życzę smacznego zajadania.
smacznie, prosto i kolorowo :) zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aga :)
UsuńMałgosiu wspaniała zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna i pożywna zapiekanka :) Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńTym daniem nas kupiłaś i wybaczamy Ci :P
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne danie :)
Dziękuję Dziewczyny ;)
UsuńPrzepyszna <3 Uwielbiamy takie połączenia <3
OdpowiedzUsuńMałgosiu, ta zapiekanka jest wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńBasiu thank you ;)
UsuńMałgosiu, zapiekanka wygląda smakowicie ! Cieplutko pozdrawiam ❤
OdpowiedzUsuńdziękuję i również pozdrawiam ;)
UsuńCiekawy przepis Małgosiu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń