czwartek, 15 września 2016

zapiekanka z brokułem i kalafiorem

Oj ! bardzo dawno mnie nie było. Miałam bardzo mało czasu dla siebie a inne sprawy zeszły na plan dalszy. Brakowało mi bardzo mojego bloga i Was. Chcę to Wam wynagrodzić i poczęstować moimi zapiekankami. Zrobiłam dwie. Jedna w wersji wegetariańskiej druga z mięsem. Są bardzo smaczne i jeśli by ktoś zechciał skorzystać z mojego przepisu na pewno będzie smacznie pałaszował :)


składniki;
1 kalafior
1 brokuł
1/2 surowej czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
kilka kromek podsuszonego lub czerstwego chleba
300 ml bulionu warzywnego
do mięsnej dodatkowo- dwie kiełbasy krótkie i
1 cebula
100 ml śmietanki 30%
200 ml śmietany 18%
jedno całe jajko i dwa żółtka
ser żółty
Przyprawy; sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, gałka muszkatołowa.





















Na dno naczynia żaroodpornego układamy czerstwe kromki.
W miedzy czasie gotujemy osoloną wodę. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy.
Na kromki wysypujemy nasze warzywa, posypujemy obficie przyprawami. Wylewamy bulion warzywny.
Śmietany mieszamy z jakiem i dwoma żółtkami wcieramy ser żółty. Solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na zapiekanki.
Pieczemy 20 min w 200*
W moim przypadku robiłam dwie zapiekanki. Do jednej dałam kiełbaskę pokrojoną w plasterki i podsmażoną z cebulką.
Składniki jakie podałam z powodzeniem wystarczą na dwa naczynia żaroodporne.
Pamiętajmy tylko o przyprawach :) nie żałujmy ich.

Życzę smacznego zajadania.


13 komentarzy: