Drożdżowe ciasta mają to do siebie, że bardzo smakują z mlekiem , kawą i innymi napojami ciepłymi i zimnymi.
Dzisiaj częstuję Was chałką. Wykorzystałam do niej kostki kupnej czekolady.
zaczyn;
1/3 szklanki letniego mleka4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
3 dkg drożdży
składniki rozcieramy ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy;
około 500 g mąki 1/3 kostki roztopionego masła
3/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
Ciasto wyrabiamy na gładką masę. Umieszczamy w naczyniu oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie wyrabiamy ciasto bardzo krótko.
Wałkujemy, tniemy na paski. Splatamy warkocz.
Wierzch surowego ciasta smarujemy żółtkiem.
Piekłam 40 min w 150* Pieczenie rozpoczęłam opcją góra-dół. Po 20 min. włączyłam termoobieg.
Smacznego :)
Bardzo fajny pomysł na chałeczkę, a splot Ci się naprawdę udał:-) Zjadłabym ją w całości :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ale mi smaku narobiłaś :) mniam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ale pysznie wygląda :-) zjadłabym kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńo mamuniu ale bosko wygląda...
OdpowiedzUsuńDomowa chałka, chyba podwędzę ci pomysł;)
Coś dla łasuchów :)
OdpowiedzUsuńMMM <3 Ciepła chałka i zimne mleko <3 Bosskie <3
OdpowiedzUsuńrewelacja :) taka ciepła pachnąca chałka :D
OdpowiedzUsuńzawsze kupowałam , a nie pomyślałam , że samemu można zrobić takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałki. Ta wygląda naprawdę pysznie
OdpowiedzUsuńwspaniała chałka,kolejna którą widzę na blogach:) chyba też upiekę :)
OdpowiedzUsuńChałka z czekoladą? Pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudowna i bardzo smakowita chałka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak chałki a w dodatku połączony z czekoladą musi smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńWow, pyszny musi być taki drożdżowy warkocz z czekoladą! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy tak "chować" czekoladę :D Super wygląda taki warkocz :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu do tego szklanka mleka i więcej nic nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńświetny patent, chałka obłędna!
OdpowiedzUsuń