poniedziałek, 19 września 2016

Chałka z czekoladą

Ciasto z kawałkami czekolady.
Drożdżowe ciasta mają to do siebie, że bardzo smakują z mlekiem , kawą i innymi napojami ciepłymi i zimnymi.
Dzisiaj częstuję Was chałką. Wykorzystałam do niej kostki kupnej czekolady.




zaczyn;
1/3 szklanki letniego mleka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
3 dkg drożdży

składniki rozcieramy ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy;
około 500 g mąki 1/3 kostki roztopionego masła
3/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka

Ciasto wyrabiamy na gładką masę. Umieszczamy w naczyniu oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.


Po godzinie wyrabiamy ciasto bardzo krótko.

Wałkujemy, tniemy na paski. Splatamy warkocz.

Wierzch surowego ciasta smarujemy żółtkiem.

Piekłam 40 min w 150* Pieczenie rozpoczęłam opcją góra-dół. Po 20 min. włączyłam termoobieg.

Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na chałeczkę, a splot Ci się naprawdę udał:-) Zjadłabym ją w całości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu ale mi smaku narobiłaś :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu ale pysznie wygląda :-) zjadłabym kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamuniu ale bosko wygląda...
    Domowa chałka, chyba podwędzę ci pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  5. MMM <3 Ciepła chałka i zimne mleko <3 Bosskie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja :) taka ciepła pachnąca chałka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze kupowałam , a nie pomyślałam , że samemu można zrobić takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chałki. Ta wygląda naprawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała chałka,kolejna którą widzę na blogach:) chyba też upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chałka z czekoladą? Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna i bardzo smakowita chałka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię smak chałki a w dodatku połączony z czekoladą musi smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, pyszny musi być taki drożdżowy warkocz z czekoladą! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiamy tak "chować" czekoladę :D Super wygląda taki warkocz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu do tego szklanka mleka i więcej nic nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny patent, chałka obłędna!

    OdpowiedzUsuń